Zin om gastgezin te worden van een uitwisselingsstudent ?

Leestijd: 3 minuten

De Belgische organisatie WEP (World Education Program) is op zoek naar gastgezinnen voor volgend schooljaar. Een rijke menselijke ervaring gebaseerd op culturele uitwisseling, nieuwsgierigheid en openheid.

life-magazine

« Mijn partner Erna is vroeger als au pair naar Engeland geweest. Toen ze op een bepaald moment een advertentie van WEP zag, stelde ze me voor om gastgezin te worden. Het is haar manier om iets terug te doen voor de leerrijke ervaring die ze vroeger zelf opdeed. En ik vind het een goed idee dat Waalse jongeren naar Vlaanderen komen om Nederlands te leren, het vergroot hun kansen als ze op zoek gaan naar een job.»

Léo Bols nam net afscheid van de derde Waalse jongere die Nederlands kwam leren in zijn gezin. Erna en Léo hebben zelf drie kinderen, waarvan de jongste, Zoé (18) nog thuis woont. Ze hebben ook een kleinkind dat één dag per week bij hen is. « Coline (19) verbleef van januari tot eind juni bij ons », vertelt Léo. « Daarvoor was ze 4 maand naar Australië geweest om Engels te leren. Coline was een eerder stil meisje, maar had al een goede basiskennis Nederlands toen ze bij ons introk. Ik kon haar inschrijven op de school waar mijn drie kinderen hun schoolcarrière doorliepen. Ze maakte sterke vorderingen. Samen met mijn dochter keek ze Nederlandstalige tv, ze volgde ook de nieuwsuitzendingen en verstond op het einde ook het nieuws op de radio helemaal. »

De tip om de integratie van een nieuw ‘gezinslid’ vlotjes te laten verlopen ? « WEP heeft een handboek waar wat regels instaan, maar eigenlijk moet je gewoon je gezond verstand laten werken en afspraken maken zoals je met je eigen kinderen doet », zegt Léo. « Coline was een behulpzaam meisje dat graag hielp met de tafel afruimen en de afwas doen. Als ze uitging, vroeg ze zelf om hoe laat ze thuis moest zijn.»

Zijn gezin is na drie studenten even toe aan een rustpauze, maar Léo sluit niet uit dat ze hun huis volgend jaar weer openstellen voor een student. « Het gevoel dat je op het einde van de rit iemand naar huis stuurt die een stukje van de wereld heeft gezien, daar doen we het voor ! »

life-magazine

9 gastgezinnen gezocht voor eind augustus
WEP, een Belgische organisatie die opgericht werd in 1988, biedt een ruim aanbod aan culturele uitwisselingen en taalreizen: schoolprogramma’s in het buitenland, gastgezin worden, taalvakanties, vrijwilligerswerk in het buitenland, stages in bedrijven, werken als au pair, … Voor het luik dat instaat voor het onthaal van jongeren uit de hele wereld, is WEP nog op zoek naar 9 Nederlandstalige gezinnen tegen het einde van augustus. “Alle gezinssituaties zijn welkom: gezinnen die zelf een student naar het buitenland stuurden, gezinnen met kleine kinderen of met kinderen van dezelfde leeftijd, oudere koppels wiens kinderen al het huis uit zijn, eenoudergezinnen, … Of je nu in de stad of op het platteland woont, in een huis of op een appartement, alles is mogelijk”, zegt Adrien Buntinx, communicatieverantwoordelijke van WEP. De verblijven duren meestal een semester en de jongeren, tussen de 15 en de 18 jaar oud, komen voornamelijk van de andere kant van de taalgrens, Wallonië. “Het ontdekken van een andere cultuur biedt je een ruime blik op de wereld, maar doet je ook je eigen cultuur beter begrijpen. Want je toont je streek aan een student.”

Op de website van WEP kan u de profielen raadplegen van de jongeren die nog wachten op een gastgezin.


life-magazine

Contact informatie
www.wepwindrose.be
Tel : 02 533 07 86
gastgezin@wep.be


 


© Fiftyandme 2024