Muggenbeten : hoe je beschermen(voor een rustige nacht) ?

Het is duidelijk dat onze zomeravonden vaak gepaard gaan met de aanwezigheid van een onplezierige gastheer. Die lijkt te genieten van het verstoren van onze slaap. Jawel, muggen zijn vastbesloten om te profiteren van onze open ramen voor een (extra) portie bloed. Hoe kan je muggenbeten tegengaan ? Wij geven je graag advies.

Leestijd: 2 minuten

Muggenwijfjes zijn de boosdoeners

Het scenario is vaak hetzelfde. Je ligt en een karakteristiek geluid waarvan je hoorndol wordt, maakt je wakker: een mug. Ze is niet ver van je oren. En je bent wakker. Het licht gaat aan om de boosdoener te lokaliseren en uit te schakelen indien dat lukt. Er zijn echter andere manieren om van deze indringer af te komen. Eerst en vooral moet je weten dat muggenbeten altijd afkomstig zijn van vrouwelijke muggen. De wijfjesmuggen zijn de enige die verantwoordelijk zijn voor je nachtmerries over muggen. Het gezogen bloed is weliswaar geen voedsel voor hen maar laat hen toe om hun (muggen)eitjes te ontwikkelen. Het klinkt bijna schattig, maar dat is het niet. Het zijn voornamelijk die lichaamsgeuren die muggen aantrekken. Dat varieert uiteraard van de ene persoon tot de andere. Dat zorgt ervoor dat één persoon heel vaak wordt gestoken en een andere persoon haast nooit.

 

Wat zijn de tips om jezelf te beschermen tegen muggenbeten ?

Verschillende methodes met wisselend succes bestaan ​om van die vervelende muggenbeten af te komen. Natuurlijk middeltjes of radicalere manieren. Laten we ons concentreren op wat het meest succesvol is.

  • Vermijd stilstaand water bij u in de buurt. Het is een bron van ontwikkeling voor de larven. Dus hopelijk heb je geen vijver in de buurt van je raam. Ook een luchtbevochtiger in je kamer of zelfs een glas water op je nachtkastje (dat je vergeet op te ruimen) kan ervoor zorgen dat je meer last van muggen hebt.
  • Een muskietennet om je bed leggen. Een uitstekende oplossing, eenvoudig, efficiënt en milieuvriendelijk.
  • Een ventilator op het nachtkastje om te voorkomen dat de mug je bereikt vanwege zijn lichte gewicht. Het is een effectieve maar soms luidruchtige oplossing.
  • De installatie van een afweermiddel in het stopcontact. Effectief maar beperkt vin reikwijdte. Geef de voorkeur aan een afwerende spray op basis van DEET, IR 3535 of Icaridin.
  • Het gebruik van citronella-producten. Matig effectief. En de geur kan op de lange duur irriteren. Verkrijgbaar als een spray, geurkaarsen, zalf …
  • Het gebruik van een insectwerende spray is effectief maar niet altijd even ecologisch en mogelijk schadelijk voor de gezondheid. Vooral voor jonge kinderen en zwangere vrouwen. Kies voor een natuurlijke spray die een product uit de pyrethroid-familie bevat. Pyrethrum is een insecticide voor planten.

Voor diegenen die zich weigeren te beschermen tegen muggenbeten en eenvoudigweg hun schouders ophalen bij de gedachte aan een prik door deze mini-vampieren. Laat je gewoon prikken. Van zodra het muggenwijfje voldoende bloed heeft gezogen, gaat ze zelf ook rusten. Tot de dag erna heb je dan ruim tijd om je muggenbeten te verzorgen.


© Fiftyandme 2022