autofobie overwinnen

Autofobie: hoe je de angst om alleen te zijn kan overwinnen

Voor sommigen kan het gevoel van eenzaamheid omslaan tot een zwaar fobie. Gelukkig zijn er manieren om autofobie te overwinnen…

Leestijd: 2 minuten

Onze apparaten (denk aan telefoons, smartphones, computers) kunnen de indruk wekken dat we de wereld en onze geliefden altijd binnen handbereik hebben. Maar wanneer zich momenten van eenzaamheid voordoen, kan er een vorm van angst ontstaan, de angst om alleen te zijn, ook wel ‘autofobie‘ genoemd. Gelukkig zijn er oplossingen om rust te vinden in jezelf en de autofobie te overwinnen.

Autofobie in het kort

Hoog op de lijst van de meest voorkomende fobieën, wordt autofobie vaak verzwegen in deze maatschappij, waar het gezelligheidsinstinct domineert. Toegeven dat je alleen bent en daar bang voor bent is alles behalve eenvoudig. Autofobie komt uit het Grieks en bestaat uit auto (‘zelf’) en fobie (‘irrationele angst’). Iemand met autofobie is bang om eenzaam te zijn en om met zichzelf geconfronteerd te worden. Eenzaamheid kan een bron van lijden worden als ze lang duurt en gepaard gaat met een gevoel van isolement.

Wat zijn de mogelijke oorzaken?

Autofobie is meestal het gevolg van verschillende mogelijke oorzaken, maar ze hebben allemaal te maken met een gevoel van verlatenheid. Een overlijden van een ouder in de kindertijd, maar ook een verlatenheid die wordt gevoeld na een scheiding binnen het echtpaar. Jezelf alleen vinden na een scheiding kan een traumatische en heftige situatie zijn om mee te maken“, legt levenscoach Sophie Renoir uit.

De recente Covid-crisis en de verplichting om zich op te sluiten en van thuis uit te werken, kan bij sommige kwetsbaardere mensen ook een vorm van angst hebben veroorzaakt om alleen te zijn. De gevolgen daarvan zijn vandaag nog steeds voelbaar en niet aangenaam. Gelukkig kan er wat aan gedaan worden!

Veel gevarieerde symptomen

 • Hartkloppingen
 • Duizeligheid
 • Angst
 • Suïcidale gedachten (in ernstige gevallen)
 • Slaapstoornissen
 • Aanhoudende vermoeidheid
 • Negatieve emoties
 • Spijsverteringsproblemen
 • Paniekaanvallen
 • Hartkloppingen
 • Gevoel van constant gevaar
 • Neiging tot emotionele chantage

Het belang van momenten van eenzaamheid

Incidentele eenzaamheid moet niet gezien worden als een bron van angst. Integendeel. Even alleen zijn met jezelf kan creatieve inspiratie opleveren of je in staat stellen eindelijk al die dingen te doen waar je van droomt. In bed hangen, naar de bioscoop gaan om die romcom te zien, een lang bad nemen en je lichaam verzorgen… Het zijn allemaal positieve activiteiten die je kunt doen om de eenzaamheid beter te accepteren en ervan te leren houden,” legt Sophie Renoir uit.

Hoe kun je autofobie behandelen?

Autofobie kan je op verschillende manieren overwinnen. Net als bij veel andere fobieën kunt u met een afspraak bij een psycholoog uw fobie onder ogen komen en accepteren. Dit is een veel voorkomende stoornis waarvoor doeltreffende oplossingen in overvloed bestaan. Vaak worden CGT-sessies (cognitieve en gedragstherapie) voorgeschreven. Soms gaat dit gepaard met een verandering van levensstijl, om deze indruk van alleen zijn zoveel mogelijk te vermijden. Zo kan het een stap in de goede richting zijn wanneer je het geheel of gedeeltelijk telewerken stopzet. Er kan ook een diepere psychoanalytische therapie worden gestart om aan de oorsprong van deze fobie te werken. Het belangrijkste is om met een specialist te praten over je gevoelens en zo zelfvertrouwen te herwinnen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023