tijd nemen voor jezelf

Tijd nemen voor jezelf is de nieuwe luxe, maar hoe begin je eraan?

Tussen hun werk en een overbelast gezinsleven vergeten vrouwen vaak aan zichzelf te denken. Maar wat als we dat zouden veranderen en we wat tijd vrijmaken voor onszelf?

Leestijd: 2 minuten

Tijd nemen voor jezelf

Wie heeft er na een drukke dag nog geen spijt gehad dat ene vrije momentje niet met beide handen te hebben gegrepen? Gewoon om jezelf te trakteren, of om even te ademen en de klok stil te zetten. Het is tijd om ‘stop’ te zeggen, zodat tijd nemen voor jezelf een betaalbare luxe wordt.

Een to-do lijst managen

Op het eerste gezicht lijkt elke taak belangrijk. Maar als je alles even neerlegt, zie je meteen welke dingen je tijd verspillen, minder belangrijk zijn en welke taken je kan delegeren. Denk daarbij aan boodschappen doen, online bestellen, en huishoudelijke of werktaken. Op die manier krijg je niet alleen meer vrije tijd, maar kan je ook meer verantwoordelijkheid geven aan je kinderen of collega’s, met een positief rendement.

Je dagelijkse routine herzien

De eerste taak is meteen ook de lastigste. Maak een lijst van je gebruikelijke klussen en activiteiten en neem je voor er enkele te schrappen. Zelfs als het voor jou, als actieve vijftiger, een moeilijk besluit is om eerst aan jezelf te denken. Wat bovendien net zo lastig te managen is, is de kostbare tijd die je verdoet op sociale media. “Sociale media slokt zo veel minuten van onze vrije tijd op dat een detox op z’n plaats is. Zorg dat je even unplugt zodat je jezelf kan terugvinden. Je zult ervan versteld staan hoeveel uren je zo wekelijks kan vrijmaken,” legt gedragsspecialist Nathan Gordes uit.

Als je gewend bent het openbaar vervoer te nemen, probeer dan die tijdrovende verplaatsingen te overbruggen met een activiteit die je leuk vindt. Een boek lezen, breien, een kruiswoordpuzzel maken, het maakt niet uit. Zolang die minuten of uren maar van jou zijn.

De voordelen van alleen zijn met jezelf

Voor eenzaamheid hoef je niet bang te zijn. Tenslotte gaat het om korte, vrije periodes waarin je weer kan genieten van je sociale leven en gezinsleven. Daarnaast ga je je rustiger voelen, minder gestrest, en meer in harmonie met je verwachtingen. Je zal het contact met je familie, vrienden en collega’s meer op prijs stellen. Alsof je net terug bent van vakantie!

Leer nee te zeggen

“Wanneer je geconfronteerd wordt met zo’n strakke dagindeling, kan het lijken alsof er een muur op je afkomt. In de eerste plaats moet je je ontdoen van de schuldgevoelens die kunnen ontstaan. Of ze nu moeder is of collega, elke vrouw is overdag voortdurend in de weer met een minimum aan pauzes. Daarom moet je leren om los te laten en nee te zeggen. Het lijkt heel stom, maar oefen even voor de spiegel. Dat zal je helpen om niet toe te geven,” vertelt Nathan Gordes. “Ja zeggen op elk verzoek van mensen om je heen zal je niet helpen om vooruit te komen of om bij iedereen geliefd te zijn. Vergeet het maar. Zeg nee, maar op een beleefde manier en eventueel met een beetje uitleg. Vertel bijvoorbeeld dat je wat tijd voor jezelf nodig hebt. De meeste mensen begrijpen dat. En zo niet, ga je gewoon je gang en zeg je alsnog nee”, besluit hij.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2024