dierbare overledenen dromen

Wat zegt het wanneer je over een dierbare overledenen droomt?

Dromen over een dierbare overledenen is niet per se een teken van verdriet. Het ontmoeten van een overledene in je dromen kan ook juist een geruststellende aanwezigheid creëren, wat een positief effect heeft op je mentale gezondheid.

Leestijd: 2 minuten

Iedereen heeft weleens een dierbare overledenen in dromen zien passeren. Een soort hyperrealistische verschijning van je overleden oma of je overleden vader die je ‘s nachts plots wakker houdt. Het is een veel voorkomende droom die toch voor verontrusting zorgt, aangezien iedereen dromen op een andere manier interpreteert.

Wat betekent een droom over een dierbare overledene?

Dromen interpreteert iedereen op zijn eigen manier, maar ook cultureel gezien hebben dromen verschillende betekenissen, zowel negatief als positief. Het belangrijkste is hoe je je voelt wanneer je wakker wordt. Was de droom aangenaam of voel je je verdrietig? Zoals Psychotherapeut Georges Romey opmerkt in zijn boek” Le rêve éveillé libre”: “Het is nutteloos om een betekenis te geven aan een beeld dat geïsoleerd staat van de droomstructuur waarin het is ingevoegd”. In de meeste gevallen dromen we van een overledene kort na het verlies, omdat de pijn van het verdriet nog recent is. Het loslaten van een overledene kan soms moeilijk zijn, in dromen blijven ze voortbestaan. Het is een vorm van ontkenning.

“Een andere interpretatie over dergelijke dromen is het gevoel van schuld of spijt. Deze gevoelens ontstaan wanneer je geen vreedzaam afscheid hebt genomen van een overleden, bijvoorbeeld na een onopgeloste ruzie. De droom dient als een vorm van verzoening”, vertelt levenscoach en oneiroloog Sandra Cassaens. Het is een manier om het leven in perspectief te plaatsen. Het leven is kort, we moeten ervan genieten voordat het te laat is.

Voor altijd een sterke band

Vaak dromen over een dierbare overledene betekent dat de banden tussen jou en deze persoon niet verbroken zijn. De steeds terugkerende dromen zijn een teken dat je nog niet klaar bent om die persoon te vergeten. Het is een soort hereniging met een oude vriend als herdenking.“Op moeilijke momenten brengen deze dromen een beetje troost en geven ze ons kracht”, benadrukt Sandra Cassaens.

De angst om te dromen over de toekomstige dood van een geliefde

Een ander geval is wanneer je droomt dat een dierbare is overleden. Het is een vorm van voorgevoel en kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Wees gerust dit betekent op geen enkele manier dat je geliefde zal sterven. Hetzelfde geldt voor dromen over je eigen dood. “Deze type dromen komen vaak voor tijdens grote veranderingen in je leven. Een overgangsmoment dat het einde van een fase betekent. De angst voor verandering kan gepaard gaan met deze type dromen”, besluit Sandra Cassaens.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024