anticipatieangst

Anticipatieangst: hoe je de angst voor de toekomst kan behandelen

Wat als mijn carrièreplan mislukt? Wat als ik ernstig ziek word? Dit zijn slechts enkele van de vragen die sommige mensen met overmatige angst zichzelf kunnen stellen. Deze angst voor de toekomst heeft een naam: anticipatieangst. Gelukkig kan je anticipatieangst goed behandelen.

Leestijd: 2 minuten

Voor velen gaat de start van het nieuwe schooljaar gepaard met langetermijnprojecten, maar voor anderen gaat elke visie op de toekomst samen met een gevoel van paniek en hevige angstaanvallen bij de gedachte aan wat er allemaal mis zou kunnen gaan. Dit zijn symptomen van een anticiperende angstaanval. In dit artikel legt psycholoog Béatrice Nicolas uit hoe je anticipatieangst best kan behandelen.

Wat is anticipatieangst?

Achter deze gedragsstoornis schuilt de visualisatie van een denkbeeldige gebeurtenis met een negatief vooruitzicht. Bij deze vorm van angst, anticipeert de persoon in kwestie op wat er allemaal mis zou kunnen gaan. De persoon kan bijvoorbeeld ‘s ochtends wakker worden en zich een  auto ongeluk voorstellen met een familielid. Ze kunnen zich ook kotsmisselijk voelen bij de gedachte aan negatieve resultaten van een medisch onderzoek. “Dit soort angst is schadelijk omdat het irrationeel is. Een aantal factoren kan de aanwezigheid van deze anticipatieangst verklaren: een trauma dat het dagelijks leven permanent verstoort of familiegedrag dat als volwassene wordt gereproduceerd. Angstige ouders geven hun angst vaak door aan hun kinderen,” legt psycholoog Béatrice Nicolas uit.

Wanneer angst pathologisch wordt

Zorgen maken over jezelf of je familie is normaal, maar de situatie wordt ingewikkelder als angst het dagelijks functioneren gaat beheersen. Dit verlamt de betrokken persoon, die dan niet meer in staat is om vooruit te plannen zonder bang te zijn. “Anticipatieangst kan ook gepaard gaan met lichamelijke problemen zoals regelmatige buikpijn, slapeloosheid of vaak wakker worden, hyperventilatie, angstaanvallen of spijsverteringsproblemen. Mensen met deze aandoening zijn over het algemeen ook perfectionistisch en van nature al angstig“, legt Béatrice Nicolas uit. Angststoornissen komen twee keer zo vaak voor bij vrouwen. (bron: has-sante.fr)

Wat kan je doen om de effecten van anticipatieangst te behandelen?

Het verminderen van anticipatieangst begint met een paar gewoontes. Ten eerste moet je proberen je mentaliteit te veranderen. In plaats van alles zwart-wit te zien, kan het helpen om overal het positieve van in te zien. Zelfs als je initiële plan faalt. Een fijne en ondersteunende gezinsomgeving kan je daar extra bij helpen. Actie betekent ook stoppen met stimulerende middelen in ons dieet: koffie, thee, alcohol en tabak. Dit advies is over het algemeen echter onvoldoende voor de ernstigste gevallen. “Een afspraak met een specialist, een psychiater of een psycholoog, is vaak nodig om met therapie te beginnen. De eerste stap is om de lichamelijke effecten van angst aan te pakken met een tijdelijke medicatiekuur. Vervolgens zal de psycholoog een therapie starten, zoals hypnose of CGT (cognitieve gedragstherapie). Het doel is om samen de mogelijke oorzaken van deze angst te vinden en te behandelen,” besluit Béatrice Nicolas.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024