geen zin afspreken

Hoe reageer je wanneer je eigenlijk geen zin hebt om af te spreken?

Een afspraak afwijzen is soms nodig. Omdat je de ander misschien niet leuk vindt, tijd nodig hebt voor jezelf of doodop bent. Maar hoe zeg je iemand af, het liefst een beetje netjes?

Leestijd: 2 minuten

Afleiding

Gezondheidspsychologie Kelly Weekers legt aan Cosmopolitan uit dat het vooral belangrijk is om de mening van een ander niet te belangrijk te maken. “Als je nee zegt en je je dan nog een uur schuldig voelt, dan heeft dat nee zeggen ook niet zoveel zin. Spreek met jezelf af dat je nee moet zeggen als je ergens geen zin in of tijd voor hebt en je je daar niet schuldig over mag voelen. Zorg voor voldoende afleiding nadat je nee hebt gezegd. Daar wordt het een stuk makkelijker van.”

Oordeel van anderen

Vaak maken we het ook veel groter in ons hoofd dan dat het daadwerkelijk is. “Vaak hebben we scenarios in ons hoofd, bijvoorbeeld: ‘Als ik nee zeg, dan zullen ze wel…’. Maar als je dan een keer nee zegt, is het eigenlijk helemaal geen probleem”, aldus Kelly.  “We zijn bang voor het oordeel van een ander en willen leuk gevonden worden. We moeten leren dat we de mening van een ander wel moeten respecteren, maar dat je uiteindelijk moet doen wat je zelf wil. Mensen vinden toch wel iets van je of je nou ja of nee zegt.”

Lees ook
Ben je heel georganiseerd? Dan is dit waarschijnlijk je sterrenbeeld >

Eerlijkheid

De Amerikaanse etiquette-expert Jennifer Porter is er een manier om je afspraak af te zeggen zonder dat het invloed heeft op je vriendschap. Vraag daarvoor jezelf eerst af hoe je je na de afspraak zal voelen. Voel je je nu even slecht of voel je je echt niet lekker? Misschien is het een bui en doet gezelschap je juist goed.  Besluit je toch niet te gaan, dan is eerlijk zijn de beste optie – het liefst ook nog eens in het echt. En kom het liefst met alternatieve data. Dat zal je vriendschap waarschijnlijk het beste zal doen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023