praten over trauma's

Hoe reageer je op iemand die enkel over z’n eigen trauma’s praat?

Wie kent er niet iemand in zijn omgeving die alleen over zichzelf praat, zijn zorgen en angsten? Je hebt waarschijnlijk te maken met iemand die aan ‘trauma dumping’ doet.

Leestijd: 2 minuten

Hoewel het hebben van vriendinnen om mee te praten voor veel vrouwen een noodzaak is, kunnen sommige vriendschappen giftig zijn. Als je iemand kent die zijn problemen en buien uitstort en alleen over zichzelf praat. Deze houding heeft een naam: trauma dumping. Een veel voorkomend verschijnsel dat een verklaring verdient.

Trauma dumping. Wat is het?

Onder het neologisme van trauma dumping schuilt een schadelijk gedrag waar iedereen zeker ooit mee te maken heeft gehad. Zowel bij een koffieautomaat als in je persoonlijke omgeving. Trauma dumping kan worden gedefinieerd als een persoon die zonder toestemming al zijn of haar problemen blootlegt aan een andere persoon. Zonder enige zorg voor de mogelijke gevolgen of de mentale capaciteit die de ander heeft om ze in te nemen. Natuurlijk moeten we allemaal onze zorgen aan iemand vertellen. Maar in een gedeelde relatie, waar naar geluisterd wordt. Dit is het tegenovergestelde van trauma dumping, waarbij je wordt onderworpen aan een eenrichtingsstroom van woorden, vaak negatief of zelfs traumatisch. En zonder dat de persoon enige interesse in je toont. Behalve om een gevoel van medelijden op te wekken.

Gevaarlijk gedrag

Voor het slachtoffer van een dumpingtrauma kunnen de emotionele gevolgen een grote impact hebben, als hun psychische gezondheid niet op zijn best is. De waarschijnlijke gevolgen zijn een toename van angst en bezorgdheid ten aanzien van deze verontrustende en schokkende situatie. Een dumptrauma dat ook bepaalde pijnlijke feiten diep van binnen kan doen ontwaken. Aan de andere kant ben je (waarschijnlijk) niet opgeleid om de verwachte juiste antwoorden te geven. Je bent ook niet getraind om een bepaalde afstand te bewaren tot de blootgelegde trauma’s of problemen. Wat de ‘trauma dumper’ betreft, bestaat het risico dat hij of zij door zijn of haar familie, vrienden of professionele kring aan de kant wordt gezet. Met een verergering van de symptomen.

Het gevaar op sociale netwerken

Een trauma dump die viraal ging op sociale netwerken. Op TikTok in het bijzonder. Dit is een groot risico voor tieners, die massaal aanwezig zijn op de netwerken en niet zijn voorbereid op deze psychologische aanvallen. Op de netwerken is het niet ongewoon om berichten te lezen van mensen die koelbloedig vertellen over een persoonlijke tragedie die zij hebben meegemaakt of waarvan zij getuige zijn geweest. Met alle gevolgen die deze feiten kunnen hebben op jonge of soms breekbare geesten. “Een trauma dat kan leiden tot verstoring of zelfs accentuering van een reeds bestaande emotionele kwetsbaarheid,” zoals psychologe Caroline Haes opmerkt.

Hoe kunnen we het beste reageren?

De eerste reactie is om over het ongemak te praten. Om een einde te maken aan dit gedrag en het niet te laten voortduren. Indien de door u genoemde zorgen of trauma’s ernstig blijken te zijn, verdient het de voorkeur de traumadumper aan te raden een specialist te bezoeken voor een therapeutische behandeling. En als discussie en advies tot niets leiden, is er nog de radicale oplossing: de banden met je geliefde, je vriend, verbreken. Je eigen evenwicht staat op het spel.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024