slapen zondagnacht

Moeite om in te slapen op zondagnacht? Dit doe je tegen de “Sunday scaries”

Woelen, draaien, wakker liggen. Het is weer zondagnacht. Zelfs zonder wakker te liggen van zorgen kan de zondagavond nog moeilijk zijn om in te slapen.

Leestijd: 2 minuten

Kijk jij op zondag ook vaak op tegen de nacht? Het begint ‘s middags en begint pas echt als het tijd is om naar bed te gaan: het onvermogen om in slaap te vallen terwijl de uren voorbij tikken richting de wekker. Niet kunnen slapen op zondagnacht wordt ook wel “Sunday scaries” genoemd. Maar er zijn oplossingen om je te kalmeren en je te helpen een goede nachtrust te krijgen.

Niet kunnen slapen op zondagnacht

Hoewel er weinig wetenschappelijk onderzoek naar het onderwerp is gedaan, spelen verschillende factoren een rol om slapeloosheid op zondagavond te verklaren. De belangrijkste reden, die vaak door de betrokken personen wordt genoemd, is een vorm van angst.

Dit gevoel van welzijn, dat begint op vrijdagmiddag, neemt af in de late namiddag op zondag, voordat het afneemt voor het slapengaan. Hoe komt dat? Simpelweg bij de gedachte om weer terug te moeten keren in de routine van de week, de beroemde metro-werk-slaaproutine. “De angst wordt soms versterkt door dossiers of projecten die in het weekend zijn opgeschort en die aan het begin van de week weer in je opkomen. Deze slaapverstoring kan ook te maken hebben met relatieproblemen met collega’s“, legt life coach Sophie Renoir uit.

Een verstoring van het circadiane ritme wordt ook genoemd in de weinige gepubliceerde onderzoeken. In het weekend hebben we de neiging om later naar bed te gaan en later op te staan. En wanneer de doordeweekse slaap-waakcyclus hervat wordt, kan dit leiden tot een slechte overgang, de oorzaak van slapeloosheid op zondagnacht. “Dit lijkt misschien een klein probleem, maar slaapstoornissen van allerlei aard treffen ongeveer 30% van de Belgen. Leeftijd en geslacht zijn verzwarende factoren, vrouwen hebben er meer last van“, legt Sophie Renoir uit. 
Kunnen we een typisch profiel opstellen van de zondagavondslapeloze? “Vaak zijn ze van nature angstig en ongelukkig met hun werk. Maar het kan ook een herinnering aan de kindertijd zijn, toen de zondagavond de gevreesde terugkeer naar school betekende“, benadrukt de coach.

Welke tips kun je gebruiken?

De eerste oplossing is om zoveel mogelijk te vermijden dat de angst die voortkomt uit het anticiperen op wat er de komende week mis zou kunnen gaan, het einde van de zondag bederft. Om dit te doen, moet je een kleine routine opzetten die je van geval tot geval kunt bijstellen zodat het een effectief ritueel wordt op zondagavond, met activiteiten die je leuk vindt: een bijeenkomst met vrienden of familie, een warm bad, tuinieren of sporten. De keuze is aan jou, zolang je geest maar met iets positiefs bezig is en geen ruimte laat voor angstige gedachten.

Tot slot, als die slapeloosheid op zondagavond werkgerelateerd is, kan een deel van de oplossing op vrijdagavond worden toegepast. Voordat je het kantoor verlaat, vermijd je best om een belangrijk dossier onopgelost te laten, zelfs gedeeltelijk, tot maandag, met het risico dat het het weekend vervuilt. Een andere mogelijkheid, waar mogelijk, is om de minium Monday techniek toe te passen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2024