Als je het moeilijk vindt om een geheim te bewaren, lees dit dan even

Ben jij iemand die een geheim voor een lange tijd kan bewaren? Of is de last van het dragen te zwaar en de behoefte om het te delen te sterk?

Leestijd: 2 minuten

We hebben allemaal wel een vriend, collega of familielid aan wie we zelfs het allerkleinste geheim niet zouden toevertrouwen, omdat we er zeker van zijn dat ze het niet langer dan vijf minuten voor hunzelf zouden kunnen houden. Maar is een geheim bewaren dan echt zo gemakkelijk als velen denken? Niets is minder waar. Zoals Sigmund Freud ooit zei: “Geen sterveling kan een geheim bewaren”. We zijn dus bij voorbaat gewaarschuwd.

Het bewaren van een geheim: een tweezijdige medaille 

De grootste moeilijkheid die je moet overkomen als je een geheim moet bewaren, is jezelf dwingen om het niet te onthullen. De Amerikaanse professor Michael Slepian, auteur van de studie The Experience of Secrecy (1), legt uit: “Angst kan ontstaan wanneer een geheim dat we hebben gekregen onze dagelijkse gedachten verstoort. Emoties zoals schaamte of schuld kunnen ons dan verhinderen om rust te vinden in onze relaties met anderen”. Dr. Katie Greenaway van de Melbourne School of Psychological Sciences zegt: “Een geheim moeten bewaren kan een vorm van malaise veroorzaken die gepaard gaat met lichamelijke signalen zoals depressie of wroeging. Deze toestand kan iemand dan aanzetten om deze last van zich af te schudden om de balans terug te herstellen”. (3) Omgekeerd kan het verzwijgen van goed nieuws ook positieve effecten hebben op de gezondheid. Dit zijn de bevindingen van een onderzoek dat in 2023 werd gepubliceerd door de American Psychological Association (2). Het bewaren van een positief geheim, zoals een aanstaande bruiloft of geboorteaankondiging, zou gunstige effecten hebben op het mentale welzijn van de ontvanger. Volgens de studie omvat dit “de indruk meer energie te hebben en zich levendiger te voelen”.

Waarom hebben we deze onweerstaanbare drang om een geheim te onthullen?

Waarom kunnen we een geheim dat ons is toevertrouwd niet bewaren? “Het hangt vaak af van het persoonlijkheidstype van de ontvanger. Iemand die graag pronkt in de maatschappij zal er plezier in vinden om een geheim te verklappen om zijn gevoel van belangrijkheid in de ogen van anderen te versterken. Zelfs als dit betekent dat je  bestempeld zult worden als de onbetrouwbare persoon die je nooit kan vertrouwen”, legt levenscoach Sophie Renoir uit. Het vrijwillig prijsgeven van een geheim kan ook een vrij effectieve vorm van wraak zijn tegen een doelwit. Maar het onthullen van een geheim kan ook het gevolg zijn van het niet willen beschermen van informatie die tegen iemands eigen overtuigingen ingaat, of de angst om te worden veroordeeld als medeplichtige aan feiten die niet stroken met de waarden van de ontvanger. Ook dit soort gedrag is menselijk. “Niet iedereen is in staat om één of meerdere geheimen lang te bewaren, vooral als het gaat om gevoelige familiegeheimen. Als de emmer vol is, breken we en gaan we praten”, legt Sophie Renoir uit. Zelfs als dat betekent dat je het vertrouwen moet schaden dat anderen in je hebben.

Als het gewicht van het geheim zodanig moeilijk te dragen blijkt, kan professionele hulp een effectieve oplossing zijn.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2024