minimum monday

De “minimum Monday” techniek kan je helpen een zondagdip tegen te gaan

Wie kent de zondagavondblues niet? De angst bij de gedachte aan maandag is een bron van stress. Hoewel het dubbel kan klinken, kan de techniek die “minimum Monday” heet goed helpen dit tegen te gaan.

Leestijd: 2 minuten

Gevreesd door veel werknemers, wordt de maandag vaak geassocieerd met ‘een drukke dag’ met veel verplichting om de week te plannen met familie en werk. De nieuwe trend “minimum Monday” is net een techniek om de week rustig te beginnen – iets wat veel mensen op social media wel zien zitten.

Wat is minimum Monday?

Zoals de naam al doet vermoeden, betekent “minimum Monday” of “Bare Minimum Monday” dat je de week in de opwarmmodus begint. Het draait allemaal om het afhandelen van de essentiële taken. Een trend die op TikTok populair is gemaakt door influencer Marisa Jo Mayes met #BareMinimumMonday. Zo min mogelijk doen is het doel. Utopisch? Misschien, maar minimum Monday kan gezien worden als een manier om productiever te zijn, omdat je de rest van de week meer motivatie voelt.

Een rustig begin van de week is mogelijk

Kiezen voor een lichte maandag is niet voor iedereen weggelegd. Maar volgens gedragscoach Fanny Doillon “is het perfect mogelijk om, zonder tot het uiterste te gaan, de maandag in te delen met lichtere taken. Om te vermijden dat je de week begint met intensieve stress die de rest van de week zou kunnen vervuilen”. Dus hoe pak je het aan? “Maandag kun je gebruiken om de week te plannen. Je kunt ook je takenlijst doornemen en overtollige taken verwijderen, taken waar je maandag geen tijd voor hebt of taken die niet dringend zijn en meer investering vereisen. Als je kunt, aarzel dan niet om te delegeren of om hulp te vragen. En waarom zou je niet profiteren van een lunch die wat langer is dan normaal? Alleen of met collega’s”.

De oplossingen om de zondagdip te verslaan

De voorbereiding op maandag, al dan niet minimaal, begint idealiter al op zondag. Zodat het niet voelt als de dag voordat school begint. Die somberheid die elke week terugkeert met dezelfde symptomen: een blok in je maag, moeite met inslapen, ongerustheid als je opstaat… Een onaangename situatie die wordt bevestigd door een onderzoek dat LinkedIn in september 2018 publiceerde. Voor de Generatie X en babyboomers vreest respectievelijk 72% en 69% van de werknemers de zondagavond, de voorbode van de terugkeer naar het werk op maandag.

Maar er zijn manieren om het beste uit de zondag te halen. En de effecten van maandag te omzeilen. “Idealiter zou de zondag gewijd moeten zijn aan rust en ontspanning. Om zoveel mogelijk energie op te slaan voor de week. Dat betekent een goede nachtrust en een sportieve sessie, indien mogelijk buiten, om endorfine vrij te maken, de hormonen die je een goed gevoel geven. Wat het principe van een geslaagde zondagavond betreft, draait het allemaal om goed voor jezelf zorgen en jezelf verwennen. Met een goede film, een boek, een beetje koken, een lang bad. Het maakt niet uit, zolang het maar goed voor je is. Tot slot, als je de maandag wilt vergeten, kun je alvast beginnen met het plannen van je volgende weekend”, legt Fanny Doillon uit.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2024