Dit is de reden waarom mensen wel al eens valsspelen

Leestijd: < 1 minuut

Heb je zelf wel eens de neiging om bij een spel vals te spelen of bij het beantwoorden van een vraag te liegen? Dan vraag je je misschien af hoe dat komt.

Amerikaanse onderzoekers vroegen aan 117 deelnemers om wiskundige opdrachten uit te voeren en dan in te schatten hoeveel correcte resultaten ze hadden gevonden. Hoe meer vraagstukken ze hadden kunnen oplossen, hoe groter de financiële beloning die ze achteraf zouden krijgen. Voor en na de test werd een staaltje van hun speeksel genomen om hun hormonale toestand te evalueren.

Hormonen

Resultaat: de deelnemers met het hoogste testosteron- en cortisolgehalte (respectievelijk het voortplantings- en stresshormoon) hadden meer neiging om vals te spelen door het aantal juiste antwoorden te overschatten. Ze hadden op het einde van de test ook een lager cortisolgehalte.

Volgens de onderzoekers zorgt een hoog testosterongehalte ervoor dat de angst voor straf afneemt en het verlangen naar beloning toeneemt, en veel cortisol verraadt een hoge stress waar je vanaf wil. Testosteron bezorgt je dus de moed om vals te spelen en cortisol geeft je de perfecte aanleiding.

Bron: Journal of Experimental Psychology


Artikel verschenen in Psychologies Magazine


© Fiftyandme 2024