uitstelgedrag

Last van uitstelgedrag? 5 tips om het te beperken

Waarom zou je vandaag doen wat je ook tot morgen kunt uitstellen? Dit is geen bijkomstige vraag en ligt aan de basis van uitstelgedrag. Het is een slechte gewoonte die je met een paar praktische tips kan aanpakken.

Leestijd: 2 minuten

Vermoeidheid, een drukke dag, stress of moeite om een opdracht te voltooien – wie heeft er niet wel eens het gevoel gehad dat hij of zij werk voor zich uitschuift? Dit gedrag komt vaker voor bij vrouwen en staat bekend als uitstelgedrag. Het is een slechte gewoonte, die je met een paar praktische tips kan tegengaan.

Uitstelgedrag, een meer vrouwelijke attitude

Volgens de algemeen aanvaarde definitie bestaat uitstelgedrag uit het systematisch uitstellen van taken zonder goede reden, eenvoudig of ingewikkeld. Het is een gedrag dat vaker voorkomt bij vrouwen. Hoe komt dat? De antwoorden op deze vraag variëren, maar draaien om de hoge productie van dopamine bij sommige vrouwen. Dit zou een negatief effect kunnen hebben op de intentie om te handelen. Dat is de conclusie van een uitgebreid onderzoek dat is uitgevoerd door een Duits onderzoeksteam, waaronder Dr. Erhan Genç van de afdeling Biopsychologie aan de Ruhruniversiteit. Op de website van Santé log, die het onderzoek in detail beschrijft, staat dat “de neurotransmitter dopamine vaak in verband wordt gebracht met een verhoogde cognitieve flexibiliteit. Dit gaat vaak gepaard met een verhoogde afleidbaarheid, met een uitsteleffect“. Verhoogde dopamine-spiegels zouden verband kunnen houden met oestrogeenspiegels. Maar de studie blijft voorzichtig over dit onderwerp.

Het kan een probleem worden

Wanneer wordt uitstelgedrag een echte dagelijkse zorg? Life coach Sonia Mollens heeft het antwoord: “Op zich is uitstelgedrag niet schadelijk als het gedrag incidenteel blijft. We hebben allemaal van die kleine momenten waarop we gewoon geen zin hebben om meer te doen, bijvoorbeeld na een drukke dag. Dus stellen we een onnodige taak uit tot morgen. Maar uitstelgedrag wordt een probleem als het chronisch wordt. Waarom? Omdat het simpelweg een vaak drukke dag verstoort. Werk of een activiteit uitstellen tot morgen zorgt alleen maar voor meer stress of zelfs de onmogelijkheid om deze taken uit te voeren, met een sneeuwbaleffect, zowel professioneel als persoonlijk.”

5 tips om uitstelgedrag te vermijden

Hoewel er geen onfeilbare techniek bestaat om een einde te maken aan uitstelgedrag, zijn er bepaalde gewoonten die je kunnen helpen om het begin ervan tegen te gaan:

  • Stel prioriteiten en plan je taken. Houd je aan je dagelijkse actieplan om de doelstelling(en) die je jezelf hebt gesteld te bereiken.
  • Begin de dag met de moeilijkste taken, wanneer je de meeste energie hebt. Als je die eenmaal gedaan hebt, zal je dag des te aangenamer zijn.
  • Delegeer wanneer de hoeveelheid taken, de beschikbare vaardigheden of tijd overschrijdt. Deze houding zal beter overkomen dan het niet halen van deadlines.
  • Maak tijd vrij om de taak uit te voeren die je maar blijft uitstellen, alsof het een cruciale afspraak is.
  • Stel routines in voor al die dagelijkse taken die je als klusjes beschouwt. Door een schema te maken en ze altijd op hetzelfde moment van de dag te doen, voorkom je dat je in de verleiding komt om ze uit te stellen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024