meer lezen in 2022

Meer lezen in 2022? Zo gaat je dat lukken

Je ‘dit-wil-ik-nog-een-keer-lezen’-lijst wordt steeds langer, maar van lezen komt het nauwelijks terecht. En dat terwijl lezen zo zalig kan zijn, om in slaap te vallen, om in een mooi verhaal weg te zinken, om je kennis te verbreden… Met deze tips haal je in 2022 je leesdoel, ook als je weinig tijd hebt.

Leestijd: 2 minuten

1. Maak subdoelen

Maak één groot doel behapbaar door het in subdoelen op te delen. In het geval van een boek, kun je dat opdelen door jezelf op te leggen iedere dag 30 pagina’s te lezen. Bepaal vervolgens een vast tijdstip waar je je aan moet houden – het liefst dus elke dag. Maar let wel: het doel om meer te lezen in 2022 moet leuk blijven, en zet niet door wanneer het eigenlijk geen leuk boek is. Sla het boek dan dicht en start gewoon aan een nieuw boek.

2. Zoek een boek dat je fascineert

De beste manier om meer te gaan lezen is door jezelf er enthousiast over te maken, en dat kan natuurlijk het beste door een geweldig boek te lezen. Lees dus van elk boek dat je interessant lijkt de achterflap en lees eventueel de eerste paar regels in het boek. Als je echt geïntrigeerd bent door het boek, dan hoef je jezelf niet eens een minimum aantal pagina’s op te leggen maar dan gaat het lezen haast vanzelf, zoals bij het kijken van een serie.

Lees ook
3 boeken van Belgische bodem voor op de leesstapel >

3. Initieer een leesclub

Hoe gezellig is dat? Naast dat je een goede stok achter de deur hebt om meer te lezen, maak je misschien ook nog nieuwe vrienden. Heb je deelnemers gevonden (bijvoorbeeld via social media of je kennissenkring), neem dan even een moment om wat praktische afspraken te maken: waar kom je bij elkaar, wanneer en hoe vaak? Een leesclub kan ook kosten met zich meebrengen. Het is dus goed om even te bespreken en te kijken wat acceptabel is voor iedereen. Daarna is het enkel nog een kwestie van leuke boeken vinden, lezen en af en toe samen komen om gezellig te bespreken wat jullie persoonlijk van het boek vonden.

4. Vraag vrienden en familie om aanbevelingen

Nogmaals: een goed boek vinden is essentieel om het lezen vol te houden in 2022. Vraag daarom ook eens andere mensen naar boeken die zij goed geschreven vonden. Wellicht noemen ze een boek die jij niet direct zou pakken, maar die je positief verrast. Wees ook niet bang om boeken van iemand te lenen, dat is misschien wel de leukste uitleenbibliotheek die er is.

5. Lees in een vredige omgeving

Lees uit de buurt van veel afleiding en harde geluiden omdat je misschien zo makkelijker in het boek wegzinkt. Lees bijvoorbeeld in een park of in de bibliotheek; een plaats waar je de buitenwereld even kunt vergeten. Blijf je liever thuis? Zorg dan dat je de televisie uitzet of zet eventueel een koptelefoon op om omgevingsgeluiden te blokkeren. Daarna wordt het slechts nog een kwestie van een gewoonte maken: hoe meer je leest, hoe makkelijker het uiteindelijk zal worden.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2022