misofonie

Misofonie: walgen van onder meer smakgeluiden en huilende kinderen

Mensen die bellen, de geluiden van keukenapparatuur of luide buren, het zijn allemaal dingen waar mensen met misofonie zich aan storen. En sinds de coronacrisis is dat volgens onderzoek alleen maar verergerd.

Leestijd: 2 minuten

Wat is misofonie?

Smakken, niezen, neus ophalen, eten, drinken, kuchen… Mensen met de aandoening misofonie kunnen er woest van worden. Zij hebben een overgevoeligheid voor bepaalde geluiden. Natuurlijk kan iedereen wel een geluid opnoemen dat die niet graag hoort, maar gelukkig betekent dat nog niet dat je aan misofonie lijdt. Bij mensen die echt misofonie hebben zorgt dat storende geluid voor een heftige reactie. Ze krijgen stress, walging of in extreme gevallen barsten ze uit in een heftige woedevlaag en hebben ze hun emoties niet meer onder controle.  Het gaat veel verder dan een irritatie. Maar, wanneer ze die geluiden zelf maken, stoort het hen niet. Misofoniepatiënten doen er vaak alles aan dat bepaalde geluid te vermijden door bijvoorbeeld in een andere kamer te eten of slapen, niet meer naar de bioscoop te gaan of zelfs hun job op te zeggen om niet meer met het geluid geconfronteerd te worden.

Het onderzoek

Het Belgische Loop, een scale-up die herbruikbare en verstelbare oordopjes maken, deed een onderzoek onder 500 mensen in het Verenigd Koninkrijk omtrent misofonie. Loop deed het onderzoek omdat er veel mensen zijn die hypersensitief en/of misofonie  zijn en geholpen kunnen worden door doppen zoals die van hen te dragen, als deel van een de oplossing. Zoals de Experience lijn, die je nog voldoende op de hoogte houdt van wat er rondom je gebeurt, maar de belangrijkste randgeluiden wegfiltert.

Uit het onderzoek bleek dat de coronacrisis een grote invloed heeft gehad: 96 procent van de bevraagden zei dat hun ergernis was gegroeid sinds het begin van de crisis. Hoewel de meest gekende irritatie ‘eetgeluiden’ is, blijkt dat toch niet het geluid waar de meeste mensen zich aan storen. 35 procent van de bevraagden gaf aan dat dit een trigger voor hen was, terwijl bijna tweederde zich stoort aan het geluid van huilende en zelfs spelende kinderen. Daarnaast worden ook luidruchtige buren (59 procent), het geluid van keukenapparatuur (58 procent) en mensen die telefoneren (38 procent) als storend ervaren. Officieel is misofonie nog niet erkend als aandoening. Herken je het, en wil je toch hulp? Het academisch medisch centrum in Amsterdam is tot nu toe de enige die behandelingen aanbiedt voor misofonie.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024