fika koffietraditie

Fika is de Zweedse koffietraditie om eens met je vriendinnen te doen

Het is zowat het clichébeeld van de Zweedse koffiepauze: een stomende kop met een kaneelbroodje. Dit moet je weten over fika, de koffietrend die steeds meer aan terrein wint in België

Leestijd: 2 minuten

De Fika koffietraditie

De fika-koffiepauze is allesbehalve een recente uitvinding. Het is zelfs zo’n belangrijk onderdeel van de Zweedse cultuur en een alom geliefde activiteit, dat het zelfs een norm is op veel werkplekken. Wat zou jij ervan vinden als je werkgever je vijf minuten vrije tijd geeft per uur dat je werkt, om regelmatig een paar fika-pauzes te nemen?

Al worden ze in België niet officieel opgenomen, toch kun je ze voor jezelf omarmen. Want hoewel je misschien al een soort koffieroutine in je leven hebt – in de ochtend terwijl je de krant doorbladerd en de berichten op je gsm leest – is het verschil met een fika-koffiepauze dat er een bewuste intentie bij komt kijken. Het is namelijk de bedoeling om je brein los te koppelen van je job door alles even weg te leggen. Heel mindful eigenlijk, want het is de bedoeling dat je je op het heden concentreert door een babbeltje te slaan met een collega, vriend of familielid  of simpelweg na te denken. En dat zou dan weer je productiviteit verhogen. Iets om aan je baas voor te leggen?

Kaneelbroodje

Afijn, dan is er nog een ander héél fijn voordeel aan deze koffie break: de heerlijke traktatie. In de praktijk betekent dat dus om een paar keer per dag op een plek te gaan zitten met je partner/vriendin/collega, ver weg van je beide computers of gsm’s en een lekkernij te eten die vreugde opwekt. Je kunt ook een wandeling buiten maken terwijl je of jullie van een koffie geniet(en).

Fika draait uiteindelijk vooral om een time out en bij te praten. Je kunt gebeurtenissen en ervaringen delen, elkaar leren kennen en we krijgen nieuwe energie. Zie het als een eenvoudige manier om je verplichten uit te schakelen en het daarna weer aan te zetten, met een verjongender effect.

Lees ook
Verantwoord snacken met deze 9 koolhydraatarme snacks >

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023