koolhydraatarme snacks

Verantwoord snacken met deze 9 koolhydraatarme snacks

Je komt aan als je meer calorieën binnenkrijgt op een dag dan je lichaam nodig heeft. En waar zitten vaak veel calorieën in? Juist, koolhydraatrijke snacks. Hoewel koolhydraten niet per definitie slecht voor je zijn, kan het dus soms wel verstandig zijn om te matigen. En dan kun je je snacks als chips, koekjes en nootjes beter inwisselen voor deze alternatieven.

Leestijd: 2 minuten

Verschil eenvoudige koolhydraten en complexe koolhydraten

Allereerst is het belangrijk om te weten dat niet allen koolhydraten hetzelfde zijn. Van eenvoudige koolhydraten, die bestaan uit één of twee eenheden suiker, kan je bloedsuikerspiegel stijgen. Die soorten koolhydraten vind je vaak in producten zoals chips en frisdrank, maar ook fruit. Complexe koolhydraten worden langzamer afgevoerd door je lichaam en zullen ze je bloedsuikerspiegel niet zo snel verhogen en je juist langer energie geven. Die zitten onder meer in havermout, pompoen en zoete patatten. Hoe dan ook, de calorieën blijven hoog, en als je net daar in wil verminderen, opperen we de volgende koolhydraatarme snacks:

1. Rauwe groentjes met zelfgemaakt hummus

Snijd groentjes naar wens, zoals selder, komkommer en wortel in staafjes en dip ze in zelfgemaakte hummus. Mix daarvoor 1 blik kikkererwten, twee teentjes geperste knoflook, citroensap, twee eetlepels tahin, 1 eetlepel olijfolie en wat water.

2. Komkommerrolletjes met zalm

Snijd dunne plakken komkommer in de lengte, smeer er wat Griekse yoghurt op, beleg met een beetje gerookte zalm en rol een voor een op. En natuurlijk kun je er nog wat kruiden aan toevoegen.

3. Olijven

Krijg je op restaurant een mandje brood met wat olijven op tafel? De tweede optie is calorie wise een verstandigere optie.

4. Savooi chips

De buitenste bladeren van een krop savooie lenen zich perfect om groentechips te maken. Gebruik hiervoor de dikke nerf niet, enkel het groene blad. Leg de bladeren in een kom, giet er een goede scheut olijfolie over en kruid met wat zout en peper. Spreid ze uit over een bakplaat en zet ze 7 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C. Draai ze om na 5 minuten en let vooral op dat ze niet te donker worden.

En nog 4 recepten met de vergeten groente savooikool – nét even anders >

5. Toastjes van appel met tonijn

Maak een paar appels schoon en verwijder het klokhuis met een appelboor. Snijd de appels in ongeveer 10 plakken van een ½ cm dik en beleg de appelplakjes met een mengeling van uitgelekte tonijn, augurk, versnipperde ui en wat olijfolie.

6. ‘Hot wings’ van bloemkool

Meng bloemkoolroosjes, een eetlepel maizena, pikante saus en wat olie in een kom. Leg de bloemkoolroosjes op een ovenrooster en bak circa 20 minuten tot de snacks stevig en de randjes goudbruin en knapperig zijn. Je kunt het eventueel dippen in een gezonde saus van Griekse yoghurt en citroen.

7. Griekse yoghurt

Over Griekse yoghurt gesproken… Die bevat relatief weinig calorieën en veel eiwitten. Kies wel altijd voor de natuurlijke variant – dus niet die met fruitsmaakjes – en voeg er wat fruit zoals besjes aan toe. Een paar zaden of noten zorgen voor die lekkere crunch.

8. Een gekookt ei

Kook aan het begin van de week een paar hardgekookte eieren. Die kun je gemakkelijk in de koelkast bewaren, om tussendoor als snack te eten. Het zit vol proteïnen en geeft een verzadigd gevoel. Eventueel kun je er wat kruiden overheen strooien voor wat afwisseling en extra smaak.

9. Zelfgemaakte kokosmakronen

Je maakt deze koolhydraatarme én suikervrije kokosmakronen met maar twee ingrediënten. Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng kokosrasp en kokosmelk samen in een kom en kneed tot balletjes. Bak de makronen 15 tot 20 minuten in de oven tot ze goudbruin kleuren en leg ze vervolgens in de ijskast. Anderhalf uur later is het genieten geblazen!

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2021