liefde na 50e

6 tips om de liefde te vinden na je 50e

Of het nu gaat om het onderhouden van een relatie of het ontmoeten van nieuwe mensen, op 50-jarige leeftijd is de liefde niet meer zoals 30 jaar geleden… Relaties zijn anders en de vlinders die in de buik tjilpten zijn waarschijnlijk verdwenen. Maar dat betekent niet dat relaties minder opwindend zijn! Integendeel…

Leestijd: 2 minuten

Elkaar leren kennen

Om je relatie te onderhouden of een nieuwe partner te ontmoeten moet je eerst weten wat je wilt. De levenservaring leert dat je op je 50e weet wat je wilt en ook wat je niet meer wilt. Als dat niet het geval is, moet je misschien eerst aan jezelf werken en je ware innerlijke identiteit ontdekken. Wees eerlijk en rationeel. Stap af van je idealen over romantiek, maar verval ook niet in het oppervlakkige. Hou je hoofd erbij maar je hart open.

Laat het verleden achter

Als je 50 bent, heb je al een paar relaties achter de rug, of in ieder geval wat ervaring opgedaan. Wanneer je nieuwe mensen ontmoet, kun je niet anders dan je oude relaties vergelijken met de nieuwe en je vrezen dat bepaalde gebeurtenissen in de geschiedenis zich zullen herhalen. Vragen en angsten razen door je hoofd en je bent veel veeleisender dan voorheen…

Laat los! Om volledig betrokken te zijn in een relatie, moet je zulke gebeurtenissen achter je laten, de tijd nemen, je settelen en stap voor stap vooruit komen. Bouw samen een basis van vertrouwen en zet een vastberaden maar voorzichtige stap in de toekomst.

Go digital

Tegenwoordig bestaan er veel gratis apps om nieuwe mensen te ontmoeten: Happn, Tinder, etc… Wees niet bang om er te ‘oud’ uit te zien voor dit soort dating-alternatieven. Veel vijftigers zijn er bedreven in!

Om je in te schrijven: download de applicatie rechtstreeks op je smartphone en maak een profiel aan. Je zult nieuwe mensen kunnen ontmoeten zonder je te binden, het gesprek kunnen afbreken wanneer je maar wilt, en dit alles zonder van huis te moeten gaan (althans in het begin). Zo kom je voorbij de eerste ontmoeting, pas als je voelt dat de match er is.

Verandering van koers

Stop met denken dat daten op je 50e niets voor jou is. Stel jezelf open en maak ruimte voor verandering, voor het ontmoeten van nieuwe mensen, voor vervulling en voor je verandering van mentaliteit. Dating is steeds gebruikelijker op jouw leeftijd, onderschat jezelf niet!

Overhaast niks met familie

Introducties aan de familie zijn vaak een stap die vaak duidelijk maakt hoe ver een koppel staat. Haast je echter niet en wees er zeker van dat je relatie gebouwd is om lang mee te gaan. Laat de persoon geleidelijk in je familiekring binnenkomen en stel hem of haar niet onmiddellijk voor aan je dierbaren.

Laat je kinderen of ouders nooit hun goedkeuring geven over jullie relatie. Dit is jouw leven, niet dat van hen. Alleen jij kunt de beslissingen nemen.

Wees open

Blijf optimistisch, heb vertrouwen in de toekomst en denk niet dat je niet weet hoe je het moet aanpakken. Vergeet niet dat veel vijftigers in dezelfde situatie zitten als jij. Wees moedig en trek je niet terug uit angst voor een teleurstelling. De uitdrukking is niet voor niets: niet geschoten, is altijd mis. Vooral als het leven veel voor je in petto heeft… Maar daarvoor moet je wel openstaan voor kansen en je kans grijpen. En liefde komt vaak wanneer je het het minst verwacht… Tot slot: wist je dat één vrouw op vijf de liefde ontmoet in een kennissenkring of via haar professionele netwerk?

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023