communicatie seksuele

Communicatie als koppel: een van de sleutels tot seksuele voldoening

Als je je goed wil voelen over je intieme leven, is het cruciaal om met je partner te praten.

Leestijd: 2 minuten

Praten is essentieel in een relatie. Praten over jezelf en luisteren naar je partner, praten over de relatie, je wederzijdse verwachtingen, je geluk en ongeluk, je sterke en zwakke punten, je heden en toekomst, en nog veel meer, stelt koppels in staat een positieve en bevredigende relatie te onderhouden.

Durf over seks te praten

Er wordt niet genoeg gezegd hoe belangrijk praten over intimiteit is. Talrijke wetenschappelijke studies bevestigen de correlaties tussen seksualiteit en communicatie. Een voorbeeld is ‘Couples’ sexual communication and dimensions of sexual function: A meta-analysis’ (1), een grote studie gepubliceerd in 2019 die de resultaten van 48 andere studies bundelde en aantoonde dat seksuele communicatie positief geassocieerd wordt met verlangen, seksuele opwinding, orgasmes en erecties. Alle seksueel functioneren wordt positief beïnvloed door communicatie, wat ongetwijfeld culmineert in een gevoel van welzijn en persoonlijke en relationele vervulling.

Praten over seksualiteit is natuurlijk niet gemakkelijk, aangezien het onderwerp nog steeds taboe is. Bovendien is het belangrijk om het juiste moment en de juiste manier te vinden om te praten. Het is waarschijnlijk beter om niet te praten tijdens de seks, omdat woorden kunnen leiden tot distantiëring – je wordt een waarnemer van wat je ervaart – maar je kunt wel ervoor of erna praten. Je kunt praten over je ervaringen uit het verleden, de waarden die je intieme leven bepalen en je seksuele voorkeuren. Aarzel niet om dergelijke onderwerpen vaak te bespreken. Praten heeft ook het voordeel dat het de verbeelding aanwakkert en het verlangen doet toenemen.

Het is ongetwijfeld beter om positief te spreken, om alles te zeggen wat je leuk vindt in plaats van je partner te bekritiseren… Maar je moet weten wat je leuk vindt. Het snappen van je eigen erotisch functioneren is de sleutel tot succes. En waarom niet met een vertrouwenspartner, dan kan je de meer negatieve punten aanpakken, maar met gevoeligheid en respect voor de ander.

(1)Seksuele communicatie tussen koppels en dimensies van seksueel functioneren: Een meta-analyse. Studie van Allen B Mallory, Amelia M Stanton, Ariel B Handy. Gepubliceerd in 2019 in Journal of Sexual research.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2022