seksueel verlangen

Het eten van een maca wortel kan een grote impact hebben op je seksueel verlangen

Hij lijkt op een grote radijs. Of een raap. Toch is de maca geen plant uit onze regio, want hij groeit enkel op de hoogvlakten van de Andes, in Peru, op een hoogte tussen 3800 en 4500m. Daar voelt de Lepidium meyenii, zoals hij wetenschappelijk bekend staat, zich op z’n best en dit ondanks de extreme klimatologische omstandigheden: brandende zon, extreme kou, stormwinden. Dat Peruanen deze wortel al duizenden jaren kennen, blijkt uit overblijfselen die zijn gevonden in een prehistorische grot. Intussen is de maca wereldwijd populair vanwege zijn nut op velerlei gebied.

Leestijd: 3 minuten

Seksueel tonicum

Zo zou de maca wortel vermoeidheidsremmende, antioxiderende, antimicrobiële en kankerbestrijdende eigenschappen hebben. Hij zou de gezondheid van de huid en de spijsvertering verbeteren en het botsysteem beschermen. Sterker nog: de glucosinolaten, sterolen, vetzuren (macaeneen) en hun overeenkomstige amiden (macamiden), alkaloïden (lepidilinen A en B, macaridin) en polyfenolen, sporenelementen (ijzer, jodium, koper, mangaan, selenium en zink) en mineralen (calcium, kalium, magnesium) in de maca wortel zouden een stimulerende werking hebben op de vruchtbaarheid van de man en het seksueel verlangen van de vrouw! Een aantal wetenschappelijke artikelen 1 bevestigen deze deugden, hoewel ze erkennen dat het bewijs voor de effectiviteit van maca op de seksuele functie beperkt is. De studies op de plant, het aantal testen, de omvang van de steekproef en de gemiddelde methodologische kwaliteit van de onderzoeken zijn te beperkt om definitieve conclusies te kunnen trekken. ‘De reputatie van seksueel tonicum heeft de maca wortel geïntroduceerd bij mannen en vrouwen. In werkelijkheid werkt de plant vooral op vitaliteit en vermoeidheid, wat meteen ook de seksueel tonische eigenschappen verklaart’, aldus de Belgische natuurgeneeskundige Nadine Swolfs.

Maca

Effect maca op het seksueel verlangen van vrouwen in de menopauze

Niettemin zijn de resultaten van de studie 2 die Brooks uitvoerde en in 2008 publiceerde, en waaruit bleek dat maca wortel gunstige effecten heeft op het libido van vrouwen in de menopauze, het vermelden waard. Brooks en zijn collega’s noteerden een significante toename in seksueel verlangen bij deelnemers die het extract van maca wortel innamen in vergelijking met zij die een placebo kregen toegediend. De maca zou een rol kunnen spelen bij het stimuleren van seksueel verlangen bij vrouwen. Hoewel het mechanisme hierachter nog niet volledig is blootgelegd, suggereren sommige onderzoekers dat de wortel een positieve invloed kan hebben op vrouwelijke geslachtshormonen. Uit een ander onderzoek 3 uit 2015 bij vrouwen in de menopauze die antidepressiva gebruikten, bleek ook dat de wortel de seksuele disfunctie kon temperen die ontstaat door het gebruik van dergelijke medicatie. Zou dit de reputatie als ‘natuurlijke Viagra’ kunnen rechtvaardigen?

Rode, gele of zwarte maca?

Is je nieuwsgierigheid bij deze geprikkeld? Weet dan dat er drie soorten maca zijn: rood, zwart en geel. Elk type heeft iets andere eigenschappen. Rode maca, een zeldzamere soort, en zwarte maca worden vaak aanbevolen om de stemming te reguleren, of het nu gaat om stress of neerslachtigheid. Sommige mensen verkiezen de zwarte maca, omdat ze het gevoel hebben zich minder moe te voelen en hun geheugen beter werkt. Tegelijk wordt de gele maca, de meest voorkomende soort, over het algemeen als de meest effectieve beschouwd, vooral als het gaat om vermoeide libido’s. ‘In Peru wordt maca traditioneel gebruikt in de keuken’, aldus natuurgeneeskundige Nadine Swolfs. ‘In onze landen wordt het aangeboden als voedingssupplement of poeder (minst bewerkt). In poedervorm kan het over gerechten gestrooid worden (een afgestreken theelepel) of opgelost in een ½ glas water. In capsule- of tabletvorm dient men de dosis geleidelijk te verhogen tot maximaal 3 gram per dag. De effecten worden pas merkbaar na een maand regelmatig gebruik.

Opgelet voor contra-indicaties

Het gebruik van maca wordt afgeraden voor mensen met hoge bloeddruk of schildklierproblemen. Interacties zijn mogelijk met anticoagulantia, antihypertensiva en schildklierremmers. De specialist adviseert ook om de voorkeur te geven aan de biologische maca die op grote hoogte wordt geteeld. Als je het aanbod op het internet overloopt, kijk dan goed na waar de maca vandaan komt, of hij biologisch gecertificeerd is, GGO-vrij en voldoet aan de kwaliteitsnormen. Certificeringen kunnen een indicator zijn voor de kwaliteit van het product. Kijk ook naar het gehalte aan actieve ingrediënten. Een hoog percentage actieve ingrediënten, zoals glucosinolaten, kan duiden op een grotere werkzaamheid. De manier waarop de maca wortel geëxtraheerd wordt, kan eveneens een invloed hebben op de kwaliteit. Extractiemethoden op lage temperatuur behouden vaak meer voedingsstoffen dan intense verhittingsprocessen. Vergeet ook niet dat iedereen anders reageert. Start dus altijd met een lagere dosis om je tolerantie in te schatten en pas geleidelijk aan op basis van je ervaring. Bij specifieke vragen over de dosering raadpleeg je best een gezondheidsdeskundige voor persoonlijk advies.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024