intiem blijven

Wat is het geheim van koppels die intiem met elkaar blijven?

Hoeveel jaren er ook verstrijken, sommige koppels blijven genieten van een bevredigende seksuele relatie. Hoe doen ze dat toch? We doken in de onderzoeken.

Leestijd: 3 minuten

Het begin van een relatie staat vaak in teken van passionele seks. Maar, naarmate de jaren verstrijken, wordt het onvermijdelijk rustiger of stopt het zelfs. Dit komt omdat verlangen, tenminste in zijn fysiologische dimensie, niet houdt van de emotionele veiligheid die een relatie biedt. De tijd vermindert zowel het aanvankelijke verlangen als de bevrediging. Toch slagen sommige koppels erin om hun seksualiteit in stand te houden, intiem te blijven en zich voldaan te voelen. Wat doen deze mannen en vrouwen om de erotische vlam brandend te houden?

Hoe blijven ze intiem?

Dit is altijd al een vraag geweest die seksuologen en psychologen bezighoudt, waaronder Kaitlyn Goldsmith. In 2023 publiceerden de Canadese psychologe en docente aan de Universiteit van British Columbia en haar medewerker Sandra Byers de resultaten van hun onderzoek (1) onder 495 mensen tussen de 18 en 30 jaar die een romantische relatie hadden van 6 maanden tot 10 jaar. De twee onderzoekers ondervroegen Canadezen en Amerikanen over hun geluksgevoelens, hun verlangen naar een verbintenis, de love language, gevoelens van gehechtheid en romantische idealisering van de partner. Ze stelden ook vragen over hun fantasieën, of hun partner al dan niet betrokken was bij deze fantasieën, de frequentie van seksuele gemeenschap, hun seksuele ideaal, de banden tussen de twee partners, enzovoort.

Bij koppels die standhouden, staat vreugde centraal

Onze twee psychologen wilden de gedragingen benadrukken die bijdragen aan het geluk van een koppel. Kaitlyn Goldsmith en Sandra Byers merkten op hoe belangrijk goede communicatie is in relaties en hoe belangrijk het is om aangenaam en zelfs vreugdevol met je partner om te gaan. Dit is een interessante observatie, aangezien veel koppels de neiging hebben om hun partner te zien als de uitlaatklep voor hun persoonlijke angsten en professionele zorgen. Ze nemen de ander in vertrouwen en zien hem of haar als een steun en vergeten dat het belangrijk is om ook (en vooral) positieve momenten te delen.

Dromen van de ander

En omdat het emotionele en het seksuele elkaar versterken, heeft het focussen op wat zij de ‘romantische kant’ van de relatie noemen een positieve invloed op het seksleven. In dit opzicht ontdekten de twee Canadese psychologen dat stellen seksueel meer voldaan waren naarmate ze meer fantaseerden over hun partner! Hoe meer ze de persoon met wie ze een relatie hadden opnamen in hun denkbeeldige erotische producties, hoe tevredener ze zich voelden met hun intieme leven. Evenzo, hoe meer ze de andere persoon als een ideale seksuele partner zagen, hoe beter ze hun seksualiteit ervoeren. Dit gold voor zowel mannen als vrouwen. De laatste factor die uit het onderzoek naar voren kwam, was de frequentie van relaties. Hoe regelmatiger partners seks hadden, hoe positiever ze zich voelden over hun seksualiteit.

Regelmatig vrijen draagt bij aan het geluk van koppels

Seksuele frequentie en intieme communicatie worden ook benadrukt door een onderzoek uit 2017 met de titel “What keeps passion alive?” (2). Psycholoog David Frederick van de Chapman University in Californië en zijn medewerkers onderzochten maar liefst 38.747 mannen en vrouwen die al minstens drie jaar een relatie hadden. Ze ontdekten dat degenen die intiem blijven, degenen waren die het vaakst seks hadden en die hun partner vertelden wat ze leuk vonden aan seks, door te praten over hun pleziertjes en verlangens. Dr. Frederick wees er ook op dat de meest tevreden stellen diegenen waren die meer orale seks kregen, meer constante orgasmes hadden en een grotere variëteit aan seksuele handelingen hadden.

Langdurige intimiteit hangt af van factoren die zowel relationeel als emotioneel en seksueel zijn. Dus door aangenaam en aantrekkelijk proberen te blijven voor elkaar, focussen op de kwaliteiten van onze partner in plaats van op zijn of haar fouten, regelmatig vrijen, fantaseren over de persoon met wie we samenleven, nemen we elkaar in vertrouwen over onze verlangens, stappen we uit de routine, veranderen we, spelen we en vernieuwen we… Let wel, je hoeft dit niet elke keer te doen als je een relatie hebt, of elk standje uit de kamasutra uit te proberen. Het gaat erom je erotische verbeelding de vrije loop te laten en soms gewoon de plaats of het tijdstip te veranderen. We moeten niet vergeten hoe belangrijk het is om goed voor onze seksualiteit te zorgen, zodat het op een positieve manier beklijft.

(1) Kaitlyn Goldsmith & E. Sandra Byers (2023) Factors associated with sexual satisfaction in mixed-sex long-distance and geographically close relationships, Sexual and Relationship Therapy.

(2) David A. Frederick, Janet Lever, Brian Joseph Gillespie & Justin R. Garcia (2017) What Keeps Passion Alive? Sexual Satisfaction Is Associated With Sexual Communication, Mood Setting, Sexual Variety, Oral Sex, Orgasm, and Sex Frequency in a National U.S. Study, The Journal of Sex Research.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024