karezza methode

De Karezza methode: hoe je de sensaties tussen jullie twee versterkt

Na je 50e zoeken sommige mensen plezier in nieuwe, meer bevredigende praktijken. De Karezza-methode is daar een voorbeeld van, en is ideaal om de sensaties tussen jullie twee te vertienvoudigen…

Leestijd: 2 minuten

In een maatschappij waarin prestatie centraal staat, zelfs binnen intimiteit, is trage seks vaak een deugddoende ontsnapping. Met zachtere praktijken, afwijzing van omgevingsdruk, en plezier zonder stress, behoort de Karezza methode tot één van de meest trendy praktijken die jij geprobeerd moet hebben met je partner.

De Karezza methode ontcijferd

Even ter verduidelijking, de Karezza methode (een woord afgeleid van het Italiaanse ‘carezza’, strelen) werd uitgevonden in de 19e eeuw door verloskundige Alice Stockham Bunker, bekend om haar werk over seksuele vervulling. Haar methode won aan populariteit met het werk van arts J. William Lloyd in de jaren 1930. Een methode samengevat als een vorm van coïtus interruptus. Bedoeld om de twee partners samen te brengen in een sensuele gemeenschap. De vrouw en de man worden opgeroepen om de traagheid van deze methode te waarderen, zonder gevoel van prestatiedrang. Gebaseerd op de voordelen van Tao en Tantrisme. Het lichaam wordt verkend en de sensaties worden gestimuleerd voor een meer spiritueel dan fysiek delen.

Meerdere voordelen

Het eerste voordeel van de Karezza methode, en niet het minste, is de afwezigheid van stress. Perfect om een leven vol angst even te vergeten. De intieme sfeer is ontspannend en zorgt voor een optimale afgifte van het liefdes- (en hechtings)hormoon: oxytocine. De vrouw en de man (her)ontdekken ook nieuwe sensaties door de opwinding van lichaamsdelen die vaak verwaarloosd worden in traditionele relaties. Een ander voordeel is de mogelijkheid om tegelijkertijd te ontvangen en te geven. De zintuigen zijn door aanrakingen en intimiteit alert, en je kan samen innerlijke rust vinden. Het beoefenen van Karezza voorkomt ook de zorgen van seksuele storingen die kunnen optreden in je vijftiger jaren. Erectiestoornissen of vaginisme zijn geen obstakels meer, aangezien penetratie niet nodig is met Karezza.

Karezza in de praktijk

Voor de partners ligt het succes van deze methode in een primordiaal element, een vorm van medeplichtigheid. Het is het beste om het te oefenen met iemand die je kent, bij wie je je op je gemak voelt. “In de praktijk beginnen de twee partners, naakt of gedeeltelijk ontkleed, door dichter bij elkaar te komen. Om elkaar vast te houden en het verlangen beter te delen. Kussen, knuffels en strelingen over het hele lichaam staan centraal. Zo ontdek je wat te partner drijft (of niet). De Karezza methode is een heerlijke manier om je te laten gaan, zonder remmingen. Zo kunnen jullie experimenteren met nieuwe spelletjes en onbekende of taboegebieden uittesten. Niets is verboden, zolang jullie beiden het fijn vinden. Jullie vieren binnen jullie koppel een bepaald idee van geluk“, zegt seksuologe Marie-Claire Thomas.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024