Let’s talk about sex : Experimenteren

Gepubliceerd op:

Leestijd: 4 minuten

Dirty talk tussen de lakens. Wat opwindende praat is voor de ene is een totale afknapper voor de ander. Maar laat je daardoor vooral niet afschrikken. Want het juiste woord op het juiste moment kan een ontzettende turn-on zijn.

Tekst  Barbara Seyneave

life-magazine

Voorzichtig beginnen

Het is een grote stap, zeggen wat je wilt. En hoe je het wilt. ‘Je moet natuurlijk een beetje inschatten wat je partner zal aankunnen’, geeft Bram Bakker (Nederlandse psychiater en auteur van het boek ‘Over seks gesproken‘) als raad mee. ‘Denk niet te snel dat de ander het maar niks zal vinden, want we gaan vaak uit van onjuiste veronderstellingen. Maar gebruik nu ook niet meteen de meest grove woorden als je dat nooit eerder hebt gedaan.’

Begin heel voorzichtig als je dat comfortabeler lijkt, adviseert ook seksuologe Ester Perel. Probeer kleine zinnetjes die je ook kan schrijven als je ze moeilijk durft uitspreken. ‘Ik ben blij dat ik vanavond jouw huid op de mijne zal voelen’, kan je sturen. En lijken dat soort boodschappen je nog te ambitieus, pak het dan een tikkeltje voorzichtiger aan. ‘Door jouw kus vanmorgen voelt het alsof ik de wereld aankan’ of ‘Je zag er heel goed uit vanavond terwijl je aan het koken was’. Complimenten werken!

Zuchten en beven 

Maar alle flirterige conversaties, kleine zinnetjes of moeilijke expliciete wensen zijn een voorafje voor het echte werk: wat zeg je tijdens seks? ‘Heel wat mensen vinden dat er helemaal niet gepraat hoeft te worden in bed’, zegt Perel. ‘Maar daarbij gaan ze voorbij aan de geluiden die ze sowieso maken. Ademen en bewegen is ook een taal, net als kussen, in de ogen kijken of lachen.

Ik zeg niet dat je het moet uitschreeuwen als je daar zelf niet de behoefte toe voelt maar seks zonder geluid is niet natuurlijk. Het is als partner ook fijn om het gevoel te hebben dat je het goed doet, en daarvoor heb je communicatie nodig. Als jij voor mij kookt en ik zeg niks dan denk jij: ze vindt het niet lekker. Maar als ik zeg: “mmm, het is heerlijk!” dan geeft dat een goed gevoel. Zo is het natuurlijk ook met seks. En een goed gevoel zal je aanzetten om meer te experimenteren in de keuken, en om vrijer om te gaan met seks.

Mijn prinses 

Speel met de taal die jou het beste past, benadrukken Perel en Bakker. En daarbij mag al eens gelachen worden, ‘want seks is soms ook gewoon heel humoristisch’. Droom je echter van echt praten in bed dan ben je niet alleen. De meeste mensen gooien wel eens een paar woorden in de strijd, gaande van tedere babywoordjes tot rasechte dirty talk.

Waar jouw voorkeur ook naar uitgaat, volgens Bakker bespreek je het beter toch eens voor je je helemaal laat gaan in bed. ‘Je weet maar nooit hoe dat bij die ander zal aankomen, natuurlijk. Je kan elkaar wel aanmoedigen: zeg maar eens wat je wilt. Of vraag je partner eens wat hij altijd al eens had willen fluisteren, zeggen of roepen tijdens seks. Het eerste antwoord zal misschien afwijzend zijn – dat heb ik helemaal niet – maar dan kan je nog altijd voorstellen om een beetje te experimenteren.’

Vuil sletje van me

Stel, je laat je oog op deze pagina vallen en ja, je wilt graag wel eens een vuile slet genoemd worden door je man. Hoe leg je dat uit? Waarom zou jij, die in het dagelijks leven niks met vuile manieren of sletten te maken heeft, dat dan wel willen? Waarin zit het genot van dirty talk?

‘Het is uitdagend en opwindend om iets te doen wat eigenlijk niet mag, verklaart Perel. ‘Zo is het ook met dirty talk. Let wel, er is een verschil tussen sex talk en talking dirty. Sex talk is meer beschrijven wat je doet, terwijl dirty talk vaak rauwer is, met een eerder agressief of kleinerend kantje.’ Dat laatste neigt ook meer naar rollenspel, meent Perel, waarbij je via taal in een personage stapt en zo op een andere manier seks bedrijft. Vooral voor vrouwen is dat een aantrekkelijk idee, omdat zij op die manier gemakkelijker ontsnappen aan dagdagelijkse beslommeringen.

Vinde gij mijn gat…?

Hoewel het moeilijk is om te veralgemenen zijn er door de band genomen ook een aantal dingen die elke vorm van opwinding in de kiem smoren. Met stip op één: zelfkritische taal. ‘Veel vrouwen benadrukken hun imperfecties’, zegt Perel. ‘Als hun man zegt dat ze een prachtig figuur hebben wijzen ze op hun dijen en zeggen ze: en dit dan? Dat is een ramp, zowel voor die vrouw als voor haar man. Want er niks meer nadelig voor zijn opwinding dan een zelfkritische vrouw.’

Een tweede don’t: tijdsdruk. Want opwinding moet je opbouwen. ‘Als je de tijd niet uit het oog kan verliezen dan werkt het niet’, aldus Bakker. ‘Het kost tijd om in die sfeer te raken die sex talk mogelijk maakt.’ En ten slotte lukt het natuurlijk ook niet als er iets grondig scheef zit tussen jou en je partner, besluit Bakker.

‘Enkel als je je veilig genoeg voelt, als er voldoende vertrouwen en intimiteit is tussen twee partners kan je jezelf openstellen en volledig laten gaan. En als dat kan, dan kan alles. Zo lang jullie beiden maar akkoord zijn – en de wet niet overtreden.’


Artikel gepubliceerd in Psychologies Magazine
www.psychologies.be