Op het werk is je baas vaak te kritisch, je partner kan chagrijnig zijn, de financiën zijn altijd te ingewikkeld, de kinderen zijn opstandig, je ouders zijn maar al te vaak afwezig, er zijn familieconflicten, de huishoudelijke taken stapelen zich op, en dan komen daar ook nog eens die files bij in de ochtend. Alsof deze persoonlijke problemen nog niet genoeg kopzorgen veroorzaken, zijn er ook internationale spanningen, zoals de oorlog in Oekraïne en het Israëlisch-Palestijnse conflict, om nog maar te zwijgen van de klimaat- en milieuproblemen. Hoe kunnen we voorkomen dat zulke stress effect heeft op ons seksleven? Onze levensstijl legt ons zoveel fysieke en psychologische stress op dat dit vaak gepaard gaat met gevoelens van angst en machteloosheid, wat erg uitputtend kan zijn.
Vrouwen hebben vooral last van stress in hun seksleven
Al die zorgen wegen zwaar op ons intieme leven. Wanneer je je overbelast voelt, heb je niet bepaald zin om het gezellig te maken met je partner. Bovendien, wie kan er een orgasme bereiken als hij of zij zich angstig en uitgeput voelt? We weten dat vrijen stress en depressie vermindert, maar weinig mensen (vooral vrouwen) slagen erin om deze stress te overwinnen en de vreugden van het lichaam te ervaren. Over het algemeen heeft stress negatieve gevolgen op een gunstig seksleven, en dit geldt vooral voor vrouwen. Eén zo’n studie werd in 2018 gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Archives of Sexual Behavior, genaamd “Average Associations Between Sexual Desire, Testosterone, and Stress in Women and Men Over Time” (1). Het onderzoek werd uitgevoerd bij 78 vrouwen en 79 mannen met als doel te onderzoeken hoe stress enerzijds het verlangen om alleen te zijn en anderzijds het verlangen om seks te hebben met de partner beïnvloedt. Gedurende 9 maanden vulden de deelnemers vragenlijsten in en leverden speekselmonsters aan om de niveaus van testosteron en cortisol, het bekende stresshormoon, te bepalen. Er waren duidelijke verschillen op te merken tussen mannen en vrouwen. Bij vrouwen heeft stress een negatieve invloed op zowel het verlangen naar eenzaamheid als op het verlangen naar een relatie met een partner. Bij mannen vermindert stress het verlangen naar eenzaamheid enigszins, maar neemt het verlangen naar een partner toe. We zullen hier niet dieper ingaan op de redenen voor deze sekseverschillen, maar het lijkt erop dat vrouwen moeite hebben om gelijktijdig met stress en seksualiteit om te gaan.
Erotische films
Een ander onderzoek, gepubliceerd in 2013 in The Journal of Sexual Medicine, bevestigt dit fenomeen. De studie, vrij vertaald getiteld “Chronische stress en seksuele functie bij vrouwen” (2), betrof een dertigtal vrouwen, waarvan de helft ernstige stress ervaarde. Tijdens het onderzoek werden de vaginale puls, psychologische opwinding, hartslag, speekselcortisol en speeksel-DHEAS gemeten terwijl de deelnemers erotische films bekeken. De resultaten waren overtuigend: vrouwen met veel stress vertoonden lagere niveaus van genitale opwinding en waren meer afgeleid tijdens het kijken naar de erotische film dan vrouwen in de groep met gemiddelde stressniveaus.
Yoga en mindfulness om stress te verminderen
Het onderzoek bevestigt wat iedereen al dacht. Maar dat wil niet zeggen dat we afscheid moeten nemen van ons intieme leven. Stress kan namelijk op verschillende manieren bestreden worden, van sport tot hartcoherentie, emotioneel beheer, yoga, hypnose, goede slaap en mindfulness, om er maar een paar op te noemen. We zullen alvast wat langer stilstaan bij mindfulness, omdat er is opgemerkt dat het aanzienlijke positieve effecten kan hebben. In de late jaren 1970 toonde de Amerikaan John Kabat Zinn aan hoe mindfulness ons kan helpen bij het overwinnen van stress en angstproblemen. Mindfulness is het bewust richten van onze aandacht op het huidige moment zonder enig oordeel over onszelf, In zijn Stress Reduction Clinic aan het University Hospital van Massachusetts heeft de professor in de geneeskunde het MBSR Mindfulness-Based Stress Reduction programma ontwikkeld. Dit programma, verdeeld over 8 weken met een dagelijkse duur van 45 minuten, omvat ademhalingsoefeningen, stretching, yoga, bodyscanning (het systematisch scannen van het lichaam), langzaam lopen en aandacht voor het doel. Het programma had een zodanig positieve impact dat het nu wordt ondersteund door de WHO en wordt geïmplementeerd in tal van gezondheids- en welzijnscentra. In de intieme context die hier wordt besproken, heeft mindfulness zijn waarde bewezen. Talloze universitaire studies hebben aangetoond dat aspecten zoals ‘aanwezigheid in het moment’ en ‘non-judgement’, beide kenmerkend voor mindfulness, gunstig zijn voor seksuele relaties. Deze mindset helpt je gefocust te blijven op het heden en de sensaties rondom zonder dat je gedachten de overhand nemen. Het stelt je in staat om gefocust te blijven op het heden en al haar sensaties zonder dat je gedachten de overhand nemen. Overweldigd door knagende zorgen worden mensen vaak toeschouwers van hun eigen relatie wanneer ze niet gefocust zijn op hun seksuele prestaties of lichamelijke tekortkomingen. Door zulke cognitieve afleiding te verminderen, helpt mindfulness om seksuele problemen te overmeesteren, zoals problemen veroorzaakt door stress. Verder stimuleert het ook het seksueel verlangen, verbetert het gevoelens van acceptatie en seksuele opwinding, en kan het de weg naar een orgasme vergemakkelijken. Dat zijn genoeg redenen om het ook te proberen!
Referenties:
(1) Raisanen, J. C., Chadwick, S. B., Michalak, N., & van Anders, S. M. (2018). Average Associations Between Sexual Desire, Testosterone, and Stress in Women and Men Over Time. Archives of sexual behavior, 47(6), 1613–1631.
(2) Hamilton, L. D., & Meston, C. M. (2013). Chronic stress and sexual function in women. The journal of sexual medicine, 10(10), 2443-2454.
De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.