Wanneer je libido als vrouw vermindert

De daling van het verlangen bij vrouwen is een regelmatig onderwerp in tijdschriften. Vaak gepresenteerd als iets onoverkomelijk vanaf je vijftigste, wordt de daling van het verlangen vaak verward met een stoornis in het seksueel verlangen. Het krijgt dus ten onrechte een label op gekleefd  ondanks een tijdelijke vermindering van het libido, het zin hebben. Fifty & Me Magazine demystificeert met u de afname van het verlangen en biedt u concrete tips om uw verlangen te wekken.

 

 

 

Leestijd: 2 minuten

De daling van het verlangen : onvermijdelijk ?

In tegenstelling tot wat we zien in romantische films of in de saga ’50 tinten grijs’, willen vrouwen (net als mannen) niet de hele tijd en ervaren ze soms periodes die een beetje minder ‘actief’ zijn . Maar :  hebben we het over een stoornis in het verlangen ? Leerboeken classificeren verlangen als achteruitgang of hypoactief seksueel verlangen als ‘een aanhoudende of herhaalde tekortkoming (of afwezigheid) van fantasierijke seksuele fantasieën en verlangen naar seksuele activiteit’ (DSM IV-TR, 2004). Ondanks dat het een klacht is die je vaak tegenkomt tijdens consultatie bij de seksuoloog, is het echter nutteloos om een natuurlijke schommeling  in seksueel verlangen (of libido) als een stoornis te zien. Goed nieuws : er zijn tips om een enigszins slaperig verlangen nieuw leven in te blazen.

Hoe het seksueel verlangen (libido) doen herleven ?

  • Fantaseer, het is goed voor je libido: fantasie is uitstekend voor het bevorderen van verlangen. Als je verbeelding niet erg productief is, is er een breed scala aan erotische romans of sensuele films die je in een gemoedstoestand brengen die bevorderlijk is voor ontmoetingen van dichtbij.
  • Verwen jezelf: Gun jezelf momenten van welzijn en ontspanning. Door voor jezelf te zorgen, zul je ook ontvankelijker zijn en luisteren naar je verlangens. Je libido zal je er dankbaar voor zijn.
  • Ben je een stel, wees dan niet te twee-in-één: verwijdert zijn van mekaar kan het verlangen aanwakkeren. Het voortdurende samenzijn kan op lange termijn verstikkend en onaantrekkelijk zijn. Sta jezelf toe om afzonderlijk uit te gaan. De reünie zal alleen maar intenser zijn.
  • Dwing jezelf niet, wees soepel: wanneer het verlangen afneemt, dwingen veel vrouwen zichzelf om intieme contacten te hebben om hun partner te plezieren. Helaas kan dit hun verlaging inverlangen versterken. Gun uzelf wat tijd, verken samen meer sensuele strelingen en deel gezamenlijke momenten. Op deze manier versterk je de emotionele intimiteit als koppel. Dat is essentieel voor het handhaven van seksueel verlangen.