Voorkom winterinfecties

Leestijd: 4 minuten

DE WINTER IS IN HET LAND EN WE WILLEN GRAAG ONS IMMUUNSYSTEEM BOOSTEN. MAAR BESTAAN ER OOK ECHT EFFICIËNTE MANIEREN OM DIT TE DOEN?

Nathalie Evrard

Ons immuunsysteem is complex en beschermt ons lichaam tegen aanvallen van buitenaf: virussen, bacteriën en parasieten. Het doet hiervoor een beroep op duizenden cellen die voornamelijk in het beenmerg worden geproduceerd. Maar het systeem is niet onfeilbaar! Immuniteit houdt immers ook verband met onze manier van leven. Toch is dat vooral goed nieuws. Het betekent namelijk dat we onze kaarten ook zelf voor een stuk in de handen houden om onze afweer zo sterk mogelijk te maken.

REGELMATIG BEWEGEN

life-magazine

Een gematigde inspanning – zoals een halfuur tot een uur wandelen per dag bijvoorbeeld en dat op de meeste dagen van de week – is heilzaam en stimulerend voor het immuunsysteem. Het vermindert het risico op infecties van de ademhalingswegen met zo’n 40 %. U moet evenwel niet overdrijven. Te zware en te langdurige inspanningen kunnen het immuunsysteem verzwakken, waardoor virussen makkelijker toegang krijgen tot het lichaam en er zich kunnen vermenigvuldigen.

VOLDOENDE SLAAP

life-magazine

Het immuunsysteem is zeer actief en heeft rust nodig om goed te kunnen functioneren. De winter houdt voor de mens een zekere chronische kwetsbaarheid in. Met andere woorden: we zijn minder sterk en daardoor gevoeliger voor microben. In vroegere tijden brachten de mensen deze koude maanden door bij het vuur en werkten ze minder. In de praktijk: het is natuurlijk onmogelijk om een winterslaap van 3 maanden te voorzien onder het dekbed… Wat we kunnen doen, is vroeger naar bed gaan, van de weekends gebruik maken om te rusten en bijvoorbeeld de zomer- en wintervakanties beter op elkaar af te stemmen.

WIST U DIT?

De wetenschappers roeren zich… Zij bevestigen de onmiskenbare rol van de antioxidanten in de preventie en de behandeling van infectieziekten. Antioxidanten: dat zijn vitaminen, bepaalde mineralen en plantaardige extracten die in onze voeding aanwezig zijn. De luchtvervuiling, en meer bepaald de zure regen, de al te grote bemesting van de bodem door chemische meststoffen, verarmt de voedende waarde van onze voedingsstoffen. Ook onze dagelijkse levenspatronen, die vaak verstoord worden door problemen op het vlak van voeding, stress of milieu, vragen om bepaalde “aanpassingen”. Het lijkt dan ook zinvol om voedingssupplementen in te nemen teneinde bepaalde tekorten aan te vullen. Vraag uw apotheker evenwel altijd om advies bij de keuze van een dergelijk voedingssupplement.

life-magazine

VOLDOENDE VITAMINE D TANKEN

Naast zijn belangrijke rol voor de beendervorming speelt vitamine D ook een rol in ons immuunsysteem. In de voeding vinden we deze vitamine vooral in vette vis: kabeljauwlever en zijn olie, gerookte haring, makreel, sardines, ansjovis… Vitamine D wordt aangeraden voor vrouwen in de menopauze en voor oudere mensen die voor het overgrote deel met een tekort kampen. Zij zouden hun voeding dus moeten aanvullen met een voedingssupplement met vitamine D.

Wist u dit? In België kampen 8 personen op 10 met een te laag vitamine D-gehalte.

life-magazine

ZINK EN SELENIUM IN DUO

Selenium en zink spelen een belangrijke rol in de verdedigingsmechanismen van ons lichaam tegen infecties. Het immuunsysteem heeft deze beide mineralen nodig om optimaal te kunnen functioneren. Oesters zijn het rijkst aan zink, met als minpunt dat zij buiten de feestmaanden niet zo vaak gegeten worden. Ook kazen, zoals de Comté of de Beaufort, zijn een goede bron. Paranoten is het rijkste voedingsmiddel aan selenium, maar u vindt het ook in tonijn, niertjes, gedroogde druiven, linzen, bepaalde granen. Met andere woorden: voedingsstoffen die niet noodzakelijk tot onze klassieke voeding behoren.

STER VAN ELKE WINTER: VITAMINE C

Dit is dé vitamine bij uitstek voor het immuunsysteem. Maar hoe bereikt u de optimale dagelijkse dosis van 200 mg? Idealiter haalt u deze uit fruit en groenten. Op die manier ontstaan immers interessante synergiën tussen de microvoedingsstoffen die in de voedingsmiddelen aanwezig zijn. Ook fruit en groenten met rode kleur (pepers, pompoenen) zijn rijk aan betacaroteen en polyfenolen. Deze microvoedingsstoffen zijn ook gunstig voor het immuunsysteem. In de praktijk: eet kiwi’s, citrusvruchten, kool, pepers en tomaten die rijk zijn aan vitaminen en lycopeen.

DE DARMFLORA BESTAAT UIT MILJOENEN BACTERIËN DIE DE PATHOGENE MICROBEN VOOR ONS OPRUIMEN. PROBIOTICA WORDEN VERONDERSTELD OM DE KWALITEIT VAN DEZE DARMFLORA IN STAND TE HOUDEN, TOT ZELFS TE VERBETEREN. U VINDT ZE IN ONZE VOEDING IN BIJVOORBEELD YOGHURT EN KAZEN, OF ONDER DE VORM VAN VOEDINGSSUPPLEMENTEN.

ELKE DAG YOGHURT

life-magazine

Ons immuunsysteem bevindt zich voor 70 % in onze darmen. Vandaar dat het een goed idee is om een kuur met probiotica te voorzien om de darmwand (een echte barrière) te versterken, nog voor de virussen er zich gaan verspreiden. Dit geldt vooral voor oudere mensen of zij die problemen hebben met stress, onlangs een infectie opliepen, of met een chronische vermoeidheid kampen. De darmflora bestaat uit miljoenen bacteriën die de pathogene microben voor ons opruimen. Probiotica worden verondersteld om de kwaliteit van deze darmflora in stand te houden, tot zelfs te verbeteren. U vindt ze in onze voeding in bijvoorbeeld yoghurt en kazen, of onder de vorm van voedingssupplementen.


 


© Fiftyandme 2024