Vriend en vijand: onverzadigde en verzadigde vetten

Leestijd: 2 minuten

Vetten: al die tijd werden ze verguisd, maar nu herontdekken we al hun goede eigenschappen. Onverzadigde vetten geven smaak aan je maaltijd, geven je energie, en spelen een belangrijke rol in onze gezondheid!

goede slechte vetten Life Magazine

Als je kiest voor de juiste vetten, kun je zelf iets goeds doen voor je hart. Dus niet de hoeveelheid vet is het belangrijkst, maar vooral het type vetten dat je kiest is van invloed op je gezondheid.

Goede vetten

Onverzadigde vetten zijn goede vetten. Ze dragen bij tot de instandhouding van een gezond cholesterolgehalte in het bloed en daarmee een bijdrage aan de hartgezondheid leveren. Goede vetten bestaan in twee variaties: poly-onverzadigde en mono-onverzadigde vetten.

Poly-onverzadigde vetten vind je bijvoorbeeld in:
– Vette vis zoals zalm, haring en makreel
– Plantaardige olieën zoals zonnebloemolie
– Becel producten om te smeren

Mono-onverzadigde vetten vind je bijvoorbeeld in:
– Olijfolie
– Koolzaadolie
– Sommige noten zoals paranoten
– Avocado

Vetten spelen een belangrijke rol in onze voeding.

Slechte vetten

Verzadigde vetten en transvetten zijn slechte vetten omdat ze het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verhogen.

Verzadigde vetten vind je bijvoorbeeld in:
– Boter
– Kaas
– Room
– Vet vlees

Transvetten vind je bijvoorbeeld in:
– Snacks
– Fastfood
– Gebak

Het kiezen van gezonde vetten kan, samen met een gezonde voeding en levensstijl, meehelpen om het hart gezond te houden. Vervang producten die rijk zijn aan verzadigde vetten door producten die meer onverzadigde vetten bevatten. Dit draagt bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed. Gebruik bijvoorbeeld margarine i.p.v. roomboter.

Zin in een tussendoortje? Kies voortaan liever voor snacks die weinig of de juiste vetten bevatten. Voorbeelden zijn rauwkost, noten, fruit of magere zuivel. En controleer als je boodschappen doet steeds het etiket, om te zien of er niet te veel slechte vetten in het product zitten.

www.becel.be

Inspiratie? Volg het recept van de overheerlijke én gezonde Broccolisoep met verse pesto topping en volkorentoast! Klik hier

Becel (1)


Disclaimer: “Omega 3 en omega 6 dragen bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed. De benodigde dagelijkse inname is 2 g omega 3 en 10 g omega 6 per dag.”


© Fiftyandme 2024