Bauhaus : 100 jaar maar nog springlevend

De Bauhaus Art School werd geboren in 1919 in Weimar en verspreidde zich snel naar andere Duitse steden voordat hij zich over de wereld verspreidde. Een artistieke stroming die door de decennia heen is gegaan dankzij zijn kwaliteiten. De Bauhaus stukken vormen de vreugde van heel wat verzamelaars wereldwijd.

Leestijd: 2 minuten

Bauhaus-school

De Bauhaus-school (“Huis van het gebouw”) werd in 1919 in Weimar opgericht door de architect Walter Gropius en had als voornaamste doel een nieuwe impuls te geven aan de moderniteit van de artistieke stroming. Dat deed het met andere woorden met de eliminatie van het overbodige en het gebruik van brute materialen. Bovendien was het een manier om kunst ten dienste te stellen van functionaliteit zonder de vormen van ornamentiek en rijke kleuren uit het verleden te vergeten. Pure kunst. Kenmerkend is daarenboven ook het voornamelijk intensief gebruik van glas en staal.Bauhaus is dan ook een trend die de artistieke wereld voor altijd heeft gemarkeerd, en dit in een vrij korte periode.

Onuitwisbare stempel

De Bauhaus-periode situeert zich immers tussen 1919 en 1933, het jaar van de komst van de nazi’s. Nog geen twintig jaar, maar voldoende om een ​​onuitwisbare stempel te drukken over de hele wereld dankzij de meest gerenommeerde ambassadeurs zoals :  Paul Klee, Wassily Kandinsky, Le Corbusier, Charlotte Perriand of Marcel Breuer. In België begroet het Bauhaus de nagedachtenis van de architect Henry van de Velde. Hij ontwierp de Weimar School of Arts and Crafts waarin de Bauhaus-school gevestigd was. Een creatief lid van de beweging wiens bijdrage wordt gevierd door historici.

Wassily stoel Marcel Breuer 1925

Het Bauhaus? Een zeer gewilde stijl

Vandaag de dag, honderd jaar na zijn geboorte, blijft het Bauhaus opgevolgd en gewaardeerd door liefhebbers van mooie stukken design en meubels. Zijn creaties zijn zeer gewild bij verzamelaars. Hoe niet verliefd te worden, inderdaad, deze Wassily-stoel ontworpen in 1925 door Marcel Breuer, de uitvinder van stalen buismeubelen? Tijdloos, sober en mooi. Op dezelfde manier kunnen we niet anders dan de beroemde Barcelona fauteuil waarderen die in 1929 door Ludwig Mies van der Rohe werd ontworpen. En een van de beroemdste objecten gecreëerd door deze beweging, onmogelijk om de beroemde lamp Wagenfeld, gemaakt door Wilhelm Wagenfeld en Carl Jakob Jucker in 1923, te negeren. Drie voorbeelden die aantonen waarom het Bauhaus nog steeds relevant is. Hebben we het sindsdien beter en mooier gedaan? De vraag wordt gesteld. Om deze stroom beter te absorberen, gaat er niets boven een terugkeer naar zijn land. Richting Duitsland. Het land heeft besloten om de gerechten in grote te zetten met veel tentoonstellingen. Ontdek ze op de website van de Duitse VVV.


© Fiftyandme 2024