Traditionele krijgskunst: dit Brussels merk creëert lampen volledig van keramiek

Terre Promise combineert keramiek en licht in een nieuw soort creatie. Het is een concept dat tot de verbeelding spreekt en trouwens al een prijs wegkaapte op de laatste Brussels Expertise Labels.

Leestijd: 3 minuten

Terre Promise is gevestigd in Brussel en creëert een nieuwsoortige eigentijdse verlichting. De lampen zijn volledig van keramiek, zowel de voet als de kap. Dereck Daubechies, de ontwerper achter dit prachtige project, zoekt de grenzen van klei op om unieke lampenkappen te creëren die de natuurlijke schoonheid van het materiaal uitvergroten en tegelijkertijd het licht dat ervan uitgaat versterken. Geconfronteerd met deze 100% designobjecten wordt het oog onmiddellijk aangetrokken door de pure rondingen van de lamp, maar ook door het ruwe aspect van het materiaal. Hierdoor worden de zintuigen geprikkeld en worden emoties opgewekt. Eigentijds en toch tijdloos!

Het materiaal

Terre Promise is het resultaat van diepgaande research op klei. Na een testperiode van enkele maanden besliste Dereck Daubechies om verschillende kleisoorten te mengen. Op die manier laat hij de kleurnuances en texturen ontstaan die kenmerkend zijn voor dit Brusselse merk. De unieke afwerkingen nodigen uit om dichter bij de eenvoud en de essentie te komen, maar ook om zich in het heden te verankeren door een individueel moment te creëren voor een bevoorrecht contact met het materiaal. ‘De afwerkingen van Terre Promise roepen herinneringen op aan een band met de natuur. Het enige wat ik wil, is dat ze je uitnodigen om te vertragen en te dromen’, legt Dereck Daubechies uit. De unieke verlichtingscreaties van Terre Promise delen de organische energie en poëzie van de aarde. De met leer beklede schakelaar, die door een Brusselse vakman is gemaakt, versterkt het verfijnde karakter van de lamp.

Door het gebruik van onbewerkte materialen en het benadrukken van de ruwheid en nuances van de aarde creëert Terre Promise een harmonische koppeling tussen voorouderlijke knowhow en de magie van hedendaagse creaties. Dit Brusselse label wil architecten en interieurontwerpers de kans bieden om elke ruimte om te toveren in een natuurlijke, gastvrije, eigentijdse en warme plek. Elke creatie is delicaat afgewerkt, met aandacht voor detail en subtiele, zorgvuldige vormen. Zij openen de deur naar een wereld van contrasten, waarbij het hedendaagse met het tijdloze wordt vermengd.

De ontwerper

Het verhaal van Terre Promise is onlosmakelijk verbonden met dat van Dereck Daubechies, een ontwerper die gefascineerd is door klei en wat het kan creëren. ‘Wat mij drijft, is de overtuiging dat een keramist zijn creaties kan gebruiken om alles te delen wat klei te bieden heeft, met name op het gebied van welzijn, de link met het heden en de verankering. En iedereen kan daarvan genieten’, vervolgt Dereck Daubechies, een autodidact in zijn opleiding en praktijk. De energie en poëzie van zijn unieke ontwerpen hebben een artistieke gratie die zijn passie voor de schoonheid van dit primaire materiaal weerspiegelt. Omdat Dereck Daubechies van kinds af aan werd aangetrokken door de traditionele krijgskunsten ontwikkelde hij een voorliefde voor evenwicht, detail en esthetiek. Met een perfecte beheersing van de technieken die komen kijken bij het werken met keramiek, van de eerste schetsen tot het afgewerkte object, creëert hij zowel gebruiksvoorwerpen als decoratieve stukken die zich op een subtiele manier bewegen tussen traditie en moderniteit.

Dit artikel, en zoveel meer, ontdek je in de lente-editie van Fifty & Me Magazine, dat nu in de winkel ligt. Haal ‘m nu of abonneer.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2024