trending kleuren 2024 2025

De trending kleuren van 2024 en 2025 volgens Belgisch trendwatcher Hilde Francq

Ervaar je te veel prikkels in een gele living? Krijg je een gevoel van luchtigheid in een lichte slaapkamer? Brengt blauw je tot rust? Kleuren hebben de kracht om onze stemmingen, gevoelens en emoties aanzienlijk te beïnvloeden. Toch zijn onze voorkeuren voor kleur voortdurend aan verandering onderhevig. Belgisch trendwatcher Hilde Francq weet die voorkeuren op voorhand al te voorspellen en licht een tipje van de sluier hoe je dat in je voordeel kan laten werken.

Leestijd: 2 minuten

Welke kleuren gaan we veel terugzien de komende tijd en wat laten we definitief achter ons? Het komende jaar spelen natuurtinten, felle kleuren en koraaltinten een belangrijke rol. Daarnaast signaleert trendwatcher Hilde Francq gesauteerde kleuren uit de steeds aanweziger tech wereld. “Kennis over de juiste kleuren, materialen en texturen maakt je bewuster van je kleding- en interieurkeuzes.” Het kan je helpen om uit je comfortzone te stappen en te experimenteren met kleurencombinaties die je anders misschien niet zou overwegen.

Hilde Francq © Foto: Charlotte De Lange

Wat komt eraan?

Francq Colors publiceert de kleuren die ze heeft waargenomen twee keer per jaar in het Colour Trend Report, dat anderhalf tot twee jaar vooruitblikt. Van het meest recente boek, dat de focus legt op 2024/2025, leren we alvast het volgende:

1. Natuurkleuren zetten door

‘Dit zijn kleuren die letterlijk onder onze voeten liggen, maar ook kleuren van dingen die ónder de aarde verborgen zitten, zoals metalen, gesteenten en micro-organismen. Deze kleuren geven ons een gevoel van “aarding”.’ Verwacht veel aardetinten, zoals sand, copper clay en één heel belangrijke kleur: saliegroen. Dat wordt aangevuld met een frisse lilatint die het ondergrondse mysterie benadrukt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Francq Colors (@francqcolors)

2. Verschillende oranjetinten

We zullen ook oranjetinten terugzien. Die reiken van sinaasappel tot koraal. En dan vooral koraal, ook wel ‘het nieuwe roze’ genoemd. ‘Mijn generatie zoekt “het ultieme geluk”, maar de huidige generatie Z zoekt eerder naar “kleine gelukjes”. Het continue streven naar “pleasure” bij alles wat we doen, vertaalt zich naar zulke felle kleuren.’ Zij zijn prachtig om met een gedurfd behangpatroon te combineren. Of met andere natuurtinten voor een relaxte, maar vrolijke woonkamer.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Francq Colors (@francqcolors)

3. Kleuren geïnspireerd door technologie

De nieuwe technologieën hebben als resultaat dat we steeds meer gesauteerde kleuren uit de tech wereld gebruiken. ‘Denk aan Windows-blauw en magisch paars.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Francq Colors (@francqcolors)

4. Oker verschijnt op het podium

Met diezelfde technologie die steeds aanweziger is, vinden we volgens Hilde sociaal contact en authentieke craftsmanship ook steeds belangrijker. Dat vertaalt zich in de aanwezigheid van okergeel, denim-tinten en kleuren die heel vertrouwd en zacht aanvoelen. Maar ook kleuren die niet te hard binnenkomen en aanleunen bij de menselijke natuur. ‘Oftewel: kleuren die het menselijk brein tot rust weten te brengen en een zekere vriendelijkheid uitstralen.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Francq Colors (@francqcolors)

Het volledige interview met Hilde Francq ontdek je in de lente-editie van Fifty & Me Magazine, dat nu in de winkel ligt. Meer tips als deze of mooie verhalen? Haal ‘m nu of abonneer.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2024