cadeau maken

Het mooiste cadeau maak je zelf: 5 verrassende ideeën

Die ene vriendin met een nieuwe job. Je zus die juist verjaard is. Je ouders die het door de lockdown moeilijk hebben. We hebben allemaal mensen in onze omgeving die wel een knuffel kunnen gebruiken. Momenteel gaat dat helaas niet altijd, een cadeau met een persoonlijke toets daarentegen wél. We tippen:

Leestijd: 3 minuten

1) Draaikaarsen maken

Wie de laatste tijd op Instagram heeft gezeten, heeft ongetwijfeld gedraaide kaarsen gezien. Je weet wel, van die hippe ‘Instagramable’ kaarsen die je de mooiste interieurs ziet. Het leuke: dit cadeau zelf maken is niet eens zo lastig en het kost maar twintig minuten tijd. Het enige wat je nodig hebt:

 • Lange kaarsen
 • Een pan met heet water

Je doet de kaarsen in de pan met heet water zodat ze weken. Doe dit tot ze zacht zijn, wat zo’n vijftien minuten zal duren. Dan haal je ze uit de pan, maak je de kaars plat (met een deegroller of gewoon met je handen) en je draait ze. Op deze manier dus:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Karoline Dall (@karodall)

2) Zelf een kussen bedrukken

Een one of a kind sierkussen met grafische en abstracte vormen kun je op verschillende manieren maken. Ga aan de slag met textielverf of haal een Cricut Maker in huis. Dit slimme snijapparaat is vorig jaar gelanceerd in België en komt met een heleboel leuke projectjes waarvoor je gratis diverse sjablonen kunt downloaden. Dit heb je nodig:

 • Een kussensloop
 • Een plotter (Cricut Maker)
 • Cricut Smart Iron-On
 • Cricut Wiedmachine
 • Cricut Spatel
 • EasyPress mat
 • Cricut EasyPress

In de Design Space kun je een ontwerp kiezen en het de snijmachine laten uitsnijden. Verwarm dan de EasyPress voor, leg de mat op tafel, verwarm de kussensloop een paar seconden voor en verwijder eventuele kreukels of vouwen. Plaats de uitgesneden Iron-On op de kussensloop en strijk het er met de EasyPress egaal op. Easy as that.

3) Droogbloemen schikken

Van een boeket verse bloemen heb je maar eventjes plezier, maar door bloemen te drogen kun je er zelfs járen van genieten. Nieuw is de droogbloementrend zeker niet, want in de jaren 70 en 80 hadden we ze ook al thuis op tafel staan. Voor je aan de slag gaat met het drogen van het boeket is het belangrijk om te weten welke bloemen je hiervoor moet hebben. Lang niet alle bloemenzijn hiervoor geschikt. Sommige stelen bevatten te veel vocht of zijn te slap of breekbaar om te kunnen laten drogen. De bloemen die hier wel voor geschikt zijn, zijn bloemen met houtachtige stelen. Dit zijn vaak ook de bloemen die lastiger schuin af te snijden zijn tijdens het schikken van je bloemen.

 • Wel geschikt: zonnebloemen, rozen, lavendel, fluitenkruid, korenbloemen, gipskruid, engelwortel, hortensia’s of strobloemen (zeker niét: narcissen, amaryllissen, tulpen en gerbera’s).
 • Haarspray

De werkwijze is simpel: hang ze op en wacht af. Wanneer de bloemen gedroogd zijn kun je er nog een wolk haarspray over verstuiven zodat ze langer mooi blijven.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door 𝐸𝑅𝐼 𓆸 (@eri_0417_)

4) Papieren bloemen

Ook papieren bloemen passen perfect in de duurzaamheidsbeweging en zijn wat anders dan een standaard bos bloemen. En geef toe, het is een heel leuke activiteit voor jong én oud. Maar hoe maak je papieren bloemen, en wat heb je nodig?

 • Cardstock (bijvoorbeeld 12×12)
 • Cricut snijmachine
 • Cricut quilling gereedschap
 • Lijmpistool of andere sterke sneldrogende lijm

Opnieuw kun je in de Design Space het patroon voor een bloemenboeket kiezen. De Cricut snijdt het uit en je kunt het vervolgens vormgeven met de quilling. Met een lijmpistool kun je de boel aan elkaar lijmen.

5) Scrub maken

Alles wat je nodig hebt om je eigen scrub te maken heb je waarschijnlijk al in huis liggen. Deze gezichtsscrub met koffie en citroen is helemaal foolproof en pure verwennerij voor je huid. Ook weet je zeker dat je een clean beautyproduct gebruikt zonder irriterende stoffen zoals alcohol en parfums. Giet het mengsel uiteindelijk in een gezellig potje; dan zit je sowieso goed met je cadeau. Voor de gezichtsscrub heb je nodig:

 • Een kopje koffiedik
 • Het sap van 4 citroenen
 • Eetlepel maïzena
 • Kopje suiker

De huid op het gezicht en in de halsstreek dunner en gevoeliger dan de huid op pakweg je benen. Let er dus op dat de korrels fijn zijn en ga zachtjes te werk. Neem het kopje koffiedik en meng het met het sap van de vier citroenen. Voeg een eetlepel maïzena toe (om de olieresten op je huid te verwijderen). Haal het mengsel door een zeef om het van overtollig water te ontdoen. Voeg tenslotte het kopje suiker toe. Is je scrub te droog? Voeg dan wat extra olie toe. Omgekeerd kun je extra suiker toevoegen om de scrub droger te maken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Way Organics (@way_organics)

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024