tuin vakantie

Zo droogt je tuin niet uit als je op vakantie bent

Als je op vakantie gaat voor een langere tijd, is er misschien niet altijd iemand om je tuin te onderhouden. Een weekje zonder zorg gaat vaak wel, maar twee of drie weken vergt wel wat voorbereiding. Zeker in een warme zomer!

Leestijd: 2 minuten

1. Druppelslang

Een druppelslang is een goede manier om je planten in je tuin water te geven wanneer je op vakantie bent. Door middel van een sensor wordt er gemeten of je planten water nodig hebben waarna je planten pas water krijgen als ze echt droog staan. Een doelgericht systeem, omdat een druppelsysteem het water direct bij of in de buurt van de wortels van de plant bevindt.

2. Planten in potten en bakken

Planten in potten en bakken drogen sneller uit dan planten die in de volle grond staan. Zet daarom verplaatsbare potten zoveel mogelijk dicht bij elkaar en plaats deze op een beschutte plek in de schaduw. Zet schotels onder de potten en vul deze met water om het uitdrogen van je planten te voorkomen. En geef vooral alle planten in pot nog eens (vloeibare)plantenvoeding.

3. Geen nieuwe beplanting

Plant liever geen planten vlak voor je vertrekt. Deze vergen de eerste 1 á 2 maanden vaak meer onderhoud omdat ze veel water nodig hebben. Dit zijn dan ook de planten die jouw goede zorgen als eerste zullen missen wanneer je op vakantie bent…

4. Natuurlijke watergever

Je planten kunnen zelf water opzuigen door een emmer of pot met water naast je planten te zetten en touwtjes (met natuurlijke vezels) in het water te stoppen. Kies bijvoorbeeld voor een wollen draad op de bodem van de waterbak en laat de rest van de draad kletsnat worden.

Een optie is een waterflesje te gebruiken als reservoir. Maak een klein gaatje in de onderkant van het flesje met bijvoorbeeld een boormachine en zet het flesje gevuld met water met het gaatje naar beneden in de pot. Het water zal geleidelijk via het kleine gaatje water afgegeven aan je plant.

Voordat je vertrekt…

Onkruid verwijderen – verwijder bloemstengels en zaadkoppen van onkruid. Daarnaast: als er geen onkruid in de grond zit, blijft er meer vocht over voor de andere planten en zullen deze dus minder snel uitdrogen. Laat je plant geen energie verspillen aan (al) rijpe vruchten en voorkom rotting.

Gras maaien – maai ook het gazon, maar iet korter dan drie centimeter omdat het anders kan verschroeien. Is het vruchtbaar weer, maai dan iets korter.

Tuinmeubelen – Ruim de tuin ook goed op voor vertrek. Tuinmeubelen, de parasol en de barbecue kun je het best opbergen in het tuinhuis of berging. Mocht het dan stormen, dan kunnen ze in ieder geval geen schade aanrichten of kapot gaan…

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld ©  Shutterstock


© Fiftyandme 2023