Zo houdt u uw Gentse Azalea in topvorm

Leestijd: 3 minuten

De Gentse azalea is het eerste Europese sierteeltproduct dat als bga (beschermde geografische aanduiding) werd erkend. Deze mooie binnenhuisplant draagt dit Europees kwaliteitslabel met fierheid, want het is een kwaliteitsgarantie van de productie die vrijwel volledig uit de omgeving van Gent komt.

Door Agnès Pirlot de Corbion

life-magazine
De azalea kwam eind 18e eeuw vanuit China en Japan naar onze streken. In die tijd was de sierteelt in Gent al in volle bloei. De siertelers concentreerden zich vooral op de kamerazalea: de azalea indica. In tegenstelling tot zijn neefje, de buitenazalea (azalea japonica) die in onze tuinen groeit, kan hij geen vorst verdragen. In de natuur bloeit deze plant met de kleine kleurrijke bloempjes in de lente. Door decennialange veredeling slaagden de telers erin om heel wat verbeteringen aan te brengen. Zo hebben de azalea’s vandaag mooie gevulde bloemen die tot 6 weken lang bloeien en dat in hartje winter.

Er bestaan tegenwoordig zo’n 150 enkel- of dubbelbloemige variëteiten.
Verder wordt er ook een onderscheid gemaakt in kleur en schakeringen: van wit over roos, parma, zalmkleurig of paars. Er zijn ook soorten met bloemen met wit en roos gestipte of gelijnde bloemblaadjes. Bij nog andere variëteiten zijn de bloemen zo dik dat ze wel op een roos lijken.

Zo blijft uw azalea in topvorm

life-magazine

  • Temperatuur: hoe koeler de kamer, des te langer de bloeitijd. Idealiter niet hoger dan 15° > 20° c. Plaats de azalea’s ’s nachts in een koelere kamer.
  • Licht: onrechtstreeks en gedempt licht verlengt de bloeitijd en verhindert een te snelle verdamping van het water. Vermijd tocht en direct zonlicht.
  • Gieten: omdat de azalea in een substraat van lichte turf wordt gekweekt, krijgt hij al snel dorst. Dompel de plant twee keer per week onder in een emmer water en laat uitlekken. De wortelkluit moet altijd vochtig zijn.
  • Vochtigheid: plaats uw pot in een schotel met een laagje vochtig grind. Bevochtig de bladeren elke dag met water op kamertemperatuur.
  • Meststoffen: tijdens de bloeiperiode heeft de plant geen meststoffen noch een andere behandeling nodig. Zij is niet gevoelig voor ziekten noch voor insecten.
  • Overwinteren: de azalea die door de sierteler in potten gekweekt wordt, is niet bestand tegen onze strenge winters. Toch kan men proberen om de plant te laten overwinteren door hem na het bloeien in te snoeien. Daarna dient hij herpot met heidegrond en moet hij een plekje krijgen in een koel en goed verlichte ruimte. Vergeet ook niet om water te geven.

Kwaliteitslabel

life-magazine

Vandaag is zo’n 80% van de Europese productie afkomstig uit Vlaanderen, met in totaal jaarlijks zo’n 30 miljoen eenheden. Slechts 10 miljoen azalea’s krijgen het label van Gentse azalea want de planten moeten aan strikte kwaliteitsnormen beantwoorden. Zo moet de azalea 80% kleurtonende bloemknoppen hebben.


www.gentseazalea.be

Nog meer bloemenpracht uit Gent? Bezoek de Floraliën!


© Fiftyandme 2024