charles ray eames

Zien: enkele iconische designs van Charles en Ray Eames zijn opnieuw uitgebracht

Vitra heeft de Special Eames Collection 2023 uitgebracht waarin ze nieuwe versies van enkele van de meest iconische designs van Eames opnieuw uitbrengen. Naar aanleiding daarvan wijdt de Vitra Partner Store Antwerp een bijzondere hommage ​aan het iconische designduo Charles & Ray Eames. Het Vitra Appartement, een ruimte in de store, brengt de grensverleggende visie van de pioniers van 20e-eeuws design opnieuw tot leven.

Leestijd: 2 minuten

We hebben het graag nog eens over Charles en Ray Eames. Ze worden niet voor niets beschouwd als iconen in de wereld van design vanwege hun veelzijdige en innovatieve benadering van creativiteit. Als pioniers van het modernisme en het functionalisme hebben ze meubels ontworpen die zowel esthetisch aantrekkelijk als functioneel zijn, zoals de beroemde Eames Lounge Chair en Ottoman. Hun experimenten met nieuwe materialen en productiemethoden hebben de ontwerpwereld beïnvloed. Daarnaast waren ze bekende filmmakers en educatoren, waarbij hun kortfilms nog steeds worden bewonderd in de wereld van visuele communicatie. Hun culturele invloed blijft voortduren, en hun werk wordt wereldwijd bestudeerd en gevierd, waardoor ze een blijvende erfenis hebben achtergelaten die verder reikt dan alleen design.

Een hommage

Sinds 2021 krijgen zowel gevestigde als opkomende creatieve geesten de kans om gedurende een jaar hun eigen designstempel te drukken op het Vitra Appartement. In samenwerking met het creatieve team van de Vitra Partner Store Antwerpen kunnen de ‘bewoners’ de ruimte naar hun eigen smaak inrichten. Na een symbolische overdracht van de sleutels door de vorige bewoner, de multidisciplinaire Tom Andries, is het Vitra Appartement vanaf nu volledig gewijd aan Charles & Ray Eames.


© Vitra

Het Vitra Appartement is omgetoverd tot een ervaring die de levensstijl van de Eames weerspiegelt, geïnspireerd door het Eames House in Californië, VS. Het originele huis vat de essentie van de modernistische beweging in het midden van de vorige eeuw samen, waarbij kleur, persoonlijkheid en plezier werden gecombineerd met een sterk gevoel voor speelsheid en experimentatie.

Bekende stukken

Ontwikkeld door Vitra in nauwe samenwerking met het Eames Office, introduceert de collectie frisse interpretaties van enkele iconische stukken van Charles & Ray Eames.

Maar ook vind je de Eames Elephant terug, de Eames Wool Blanket, de Plywood Mobiles en de Eames House Bird. Ook de Organic Conference Chair, die Charles Eames samen met Eero Saarinen ontwierp, krijgt een bijzondere plek in deze collectie.

La Chaise (limited edition) € 10620 en Eames Elephant (groen) € 1495
Organic Conference Chair (3 versies verkrijgbaar) € 2990 en Eames House Bird (groen of roze) € 299

Extra bijzonder volgens ons is de La Chaise, uitgebracht in de historische kleur ‘parchment’ met een onderstel van geolied walnoot, ter ere van het 75-jarig jubileum van dit ontwerp. Symbolisch worden er slechts 75 exemplaren van deze speciale uitgave geproduceerd, en een ervan zal worden gepresenteerd in de store in Antwerpen.

De ‘Eames Special Collection 2023’ onderscheidt zich door zorgvuldig gekozen nieuwe afwerkingen, stoffen en kleuren, waarmee een eigentijdse twist wordt gegeven aan de tijdloze, iconische ontwerpen van Charles en Ray Eames.

Sinds 6 oktober 2023 is het Vitra Appartement te bezoeken en de Eames Special Collection 2023 is vanaf nu te koop bij de Vitra Partner Store Antwerp: Sint-Antoniusstraat 12, 2000 Antwerpen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024