Sergio Herman over zijn eerste tafelcollectie

Leestijd: 2 minuten

De eerste tafelcollectie van Sergio Herman in samenwerking met Serax kreeg veel media-aandacht. ELLE Decoration had een boeiend gesprek met een van de oprichters van Serax en de topchef. 

Door Marleen Duerinckx

We zijn vereerd dat Axel Van den Bossche en Sergio Herman tijd willen vrijmaken voor ons voor de aanvang van de persconferentie. Heerlijk… we hebben de twee mannen voor ons helemaal alleen, terwijl er amper een uur later een hele horde journalisten zullen toestromen.

PASSIE EN GEDREVENHEID

Axel vertelt ons hoe de samenwerking tot stand kwam. “Het was tijdens de inrichting van The Jane door Piet Boon dat ik Sergio leerde kennen en het klikte meteen. Een tweede ontmoeting en samenwerking hadden we voor de realisatie het boek Food+Design, met de creaties van Serax, uitgegeven bij Minestrone Cookbooks. En toen Sergio Herman een eigen servieslijn wou creëren voor zijn nieuw restaurant in Cadzand heeft hij meteen aan Serax gedacht. Ik heb al met zeer veel designers samengewerkt, maar zelden met iemand zo gepassioneerd en gedreven. Van bij de aanvang zag hij het groots en wou hij een zeer uitgebreide lijn. Het schrikte mij aanvankelijk af, maar uiteindelijk ben ik blij dat hij zijn zin heeft doorgezet want het resultaat is uiterst geslaagd. Het is een volwaardige collectie met een servies, glazen, planken en messen, bestek en onderleggers. Bovendien heeft hij ook de verpakking aangepakt: dozen in kartonpapier en linnen zakken voor de broodplanken. Want het plezier begint al bij het uitpakken.”

GRENZEN VERLEGGEN

Sergio beaamt dat de klik er meteen was met Serax. “Van bij de aanvang wou ik een servies creëren voor iedereen, zowel bruikbaar thuis als in andere restaurants. Als chef-kok moet je steeds je grenzen verleggen en dat wenste ik ook te doen bij dit project. Ik wou verder gaan dan een bord alleen en opteren voor een totaalpresentatie. Want al snel komt je passie naar boven, en snijplanken en messen zijn een must voor elke kok.”

Naast het servies dat drie verschillende uitstralingen heeft – Camogreen, Rustybrown en Indigrey – zijn er ook stoere glazen, terracotta ovenschaaltjes, bestek met een stonewash-afwerking en onderzetters in geweven waterhyacint.

GEZELLIG SAMENZIJN

Mijn inspiratiebron voor de Surface Collectie was Zeeuws Vlaanderen, de plaats waar ik opgroeide.” We bekijken samen met Sergio de uitgestalde objecten. “De kleuren van de zee, de duinen en planten, en de texturen van de natuur vind je terug in de tafellijn. De imperfectie en ruwheid wou ik erin verwerken. Vandaar ook de naam Surface.”

Op de verpakking staat de naam van Sergio Herman, op het servies echter niet. Daar prijkt ‘Surface for Serax’. Een bewuste keuze. “Dat soort dingen ligt wat gevoelig. Ik zou in mijn restaurant ook geen servies gebruiken met de naam van een ander kok op.” Sergio benadrukt dat hij een collectie wou voor iedereen. “We gaan terug naar de eenvoud en naar het gezellig samenzijn. En als je thuis kookt – zelfs iets eenvoudigs – dan smaakt dat zoveel lekkerder als je het mooi presenteert. Een simpel gerecht in een mooie schaal of een fraai bord, daar beleef je gegarandeerd plezier aan.”

sergioherman-life-magazine

Meer info: serax.com


Artikel gepubliceerd in ELLE Decoratie


© Fiftyandme 2023