kleurencombinaties interieur

Met deze tip maak je nooit meer foute kleurcombinaties in je interieur

Soms is het moeilijk te bepalen of twee kleuren vloeken met elkaar, of elkaar juist complementeren. Maar er is een truc! We introduceren: de kleurencirkel.

Leestijd: 2 minuten

De kleurencirkel

Vind je dat het tijd wordt voor meer kleur in je huis? Maar vind je het lastig te bepalen welke kleurencombinaties in je interieur vloeken en welke elkaar versterken? Door complementaire kleuren op de kleurencirkel te combineren zit jij er voortaan nooit meer naast. De kleurencirkel is een soort ordeningssysteem waar alle kleuren opstaan. In de cirkel gaan primaire kleuren (rood, blauw en geel) en secundaire kleuren (roze, groen, paars…) in elkaar over. Als je dus van plan bent je interieur te veranderen, is het geen slecht idee om de kleurencirkel er eens bij te nemen.

Unslpash

Complementaire kleuren

De truc is dus om complementaire kleuren te combineren. Dat zijn kleuren die tegenover elkaar staan op de kleurencirkel. Zo zijn bijvoorbeeld combo’s als roze-groen en oranje-blauw een goed idee omdat die kleuren elkaar contrasteren. Tegenpolen trekken elkaar aan en dat geld dus ook voor kleuren. Door complementaire kleuren te combineren krijg je terug een levendig, energiek interieur.

Als je toch graag twee kleuren gebruikt die naast elkaar staan op de cirkel dan is het belangrijk dat de ze genoeg van elkaar verschillen. Ga je bijvoorbeeld voor roze en rood, ga dan best voor babyrose en felrood zodat er een duidelijke kleurschakering te zien is.

Toch nog niet overtuigd van de theorie? Misschien helpen deze inspirerende foto’s wel:

Paars en geel

Rose en groen

Blauw en oranje

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. 


© Fiftyandme 2024