zeepnoten

Zeepnoten: een alternatief voor chemische wasmiddelen

Zeepnoten worden nog betrekkelijk weinig gebruikt, maar beginnen hun weg te vinden naar mensen die op zoek zijn naar een manier om af te zien van de chemicaliën die worden gebruikt voor het wassen van kleding. Hoe zit het met dit natuurlijke product? Werkt het?

Leestijd: 2 minuten

Ken je de Sapindus Mukorossi? Een boomsoort die onbekend is in onze bossen, wijd verspreid in India en ook bekend als de zeepboom. De noten worden niet geoogst voor gerechten, maar werken voor de wasmachine (of vaatwasser). Deze vruchten bevatten namelijk een stof, saponine, die wanneer het in contact komt met water, een zeepachtige werking heeft. De zeepnoten hebben een reinigende werking, maar geen witmakende werking.

Hoe zeepnoten te gebruiken

Wasnoten worden gewoonlijk verkocht in een katoenen zak van 1 kg en kosten tussen 8 en 12 euro. Reken voor een normale wasbeurt op 4 zeepnoten, die je in het zakje doet dat bij de zeepnoten wordt geleverd en in de trommel moeten worden gedaan. Voeg geen wasverzachter toe, dat is niet nodig. Je kunt wel een beetje essentiële olie toevoegen om de was te parfumeren. Zet het water op 30°C en… laat de machine draaien. Het gebruik van noten beschermt je delicate stoffen en doet ze niet verkleuren. O ja, met één kilo kunt je ongeveer 100 wasbeurten doen, want de noten kunnen verschillende keren worden hergebruikt. Ze zijn ook 100% biologisch afbreekbaar.

Talrijke voordelen in het gebruik

  • Een 100% plantaardig product. Ze bevatten geen schadelijke chemicaliën, die vaak verantwoordelijk zijn voor huidirritaties of -allergieën.
  • Voor mensen die niet tegen de geur van traditionele wasmiddelen kunnen, hebben noten geen geur. Je schone was zal niet stinken. Als je hier last van hebt, voeg dan een paar druppels van je favoriete essentiële olie toe. Het resultaat is wasgoed dat er “schoner” uitziet.
  • De noten worden verkocht in katoenen zakjes of in kartonnen verpakkingen. Je kunt dus afscheid nemen van die grote plastic pakken die ook nog eens niet duurzaam zijn.
  • Je hoeft geen wasverzachter toe te voegen; de noten zorgen daar ook voor. Dit bespaart geld en chemicaliën.
  • Aangezien het water uit de wasmachine (of vaatwasser) niet giftig meer is, kun je het bijvoorbeeld gebruiken om de tuin te besproeien.
  • De verwerkte noten in de vorm van een afkooksel kunnen worden gebruikt als shampoo, vloeibare handzeep, muggenwerend middel, insecticide of fungicide in de tuin, shampoo voor je dieren … Gewoon een pot water met een tiental zeepnoten gedurende 5 minuten koken.

Maar er zijn ook nadelen…

Milieuactivisten zijn niet 100% enthousiast over het idee om deze beroemde noten massaal in te voeren. Er zijn namelijk nog steeds kosten van het vervoer en de vervuiling die worden veroorzaakt door deze zeep over de hele wereld te verdelen. Ook frist het kleding enkel op. Zeepnoten bij hardnekkige vlekken? Vergeet het maar.

Een andere vraag is wat de toekomst van deze zeepnoten zal zijn. Worden zij een vast onderdeel van onze gewoonten of een tijdelijk gebruik zonder echte toekomst? Het antwoord is er nog niet.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023