Erectie-stoornissen wat doen we er aan?

Na zijn 40e heeft één man op drie te kampen met erectiestoornissen. Dat lezen we althans in verscheidene reclameboodschappen. Feit of fictie? Een bezoek aan een seksuoloog levert een eerste deel van het antwoord op. Wisseling aan de top bij de consultaties, want de vroegtijdige zaadlozing die tot voor kort de belangrijkste aanleiding was, heeft plaats gemaakt voor erectieproblemen. Zoveel is dus duidelijk: steeds meer ouder wordende mannen worden geconfronteerd met dit seksueel probleem. Dit betekent evenwel niet dat zij zich fysiek genot moeten ontzeggen, verre van. Er zijn heel wat oplossingen die door de specialisten van de Academie des Arts de l’Amour in dit artikel naar voor worden geschoven.

Leestijd: 4 minuten

Ik ben geil, dus ik ben 

Ziedaar kort samengevat een motto dat karakteristiek kan zijn voor het seksleven van heel wat mannen. Voor hen is het inderdaad belangrijk dat zij hun geslacht voelen groeien en hard worden. Het stelt hen gerust voor wat betreft hun viriliteit. Erecties staan over het algemeen voor een gezond seksleven en dit zowel vanuit het oogpunt van de man als dat van de vrouw. Enerzijds stelt het haar gerust dat zij nog altijd verleidelijk is en anderzijds, tijdens de penetratie, zorgt een stijve penis voor meer opwinding.

Wat wanneer erecties onregelmatig worden of afnemen?

Erectiestoornissen kunnen een grote impact hebben op het leven van senioren. Laten we het voorbeeld nemen van Paul en Patricia. Paul is 68 en al jaren samen met Patricia. Zij houden er een gezond seksleven op na, maar sinds kort kampt Paul met erectieproblemen, dwz. de penis wordt niet stijf genoeg of blijft niet lang genoeg stijf tijdens de liefdesdaad. Dit is een vaak voorkomend probleem bij senioren en heeft in grote mate te maken met de gezondheid van de bloedvaten en de bloedsomloop, want die speelt een bepalende rol in de kwaliteit van de erecties. Naar schatting kampen zo’n 25% van de mannen vanaf hun 65e met dit soort ‘panne’. Dit loopt op tot 77% voor mannen van 80. Wat doen we er aan?

  • Medicatie: Wie ‘panne’ zegt, zegt vaak ‘pilletje’. Een blauw? Niet noodzakelijk. Deze intussen wereldberoemde pil heeft inderdaad ook heel wat afgeleiden. Deze geneesmiddelen (familie van de fosfodiësteraseremmers) verschillen van elkaar door hun uitvoeringssnelheid (van enkele minuten tot ruim een halfuur) of hun werkingsduur (van 4 tot 48 uur). Ook de bijwerkingen verschillen naargelang de persoon. De kostprijs? Van goedkoop tot het tienvoudige (er bestaan ook zeer efficiënte generische versies).Stuk voor stuk hebben ze met elkaar gemeen dat ze het fenomeen van erectieverlies tegengaan. Dit betekent dat zij geen erectie opwekken en zij dus niet zullen werken wanneer de man niet psychologisch opgewonden is. In sommige gevallen kunnen goedaardige nevenwerkingen optreden, zoals hoofdpijn of een rood aanlopend gelaat. Dit soort medicatie triggert geen risico op gewenning en – in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen – zijn er geen negatieve invloeden op het cardiovasculair systeem (integendeel zelfs, want deze medicatie werd aanvankelijk uitgewerkt voor mensen met hartaandoeningen).De meeste seksuologen raden patiënten met erectiestoornissen als gevolg van een hogere leeftijd aan om eerst medicatie te nemen vooraleer andere pistes te bewandelen. Dit volstaat doorgaans inderdaad om het zelfvertrouwen bij de patiënt te herstellen en de erectie voldoende lang te laten aanhouden voor de beide partners. Goed om weten: het is belangrijk om verschillende keren te testen en verscheidene merken uit te proberen om te vinden wat het beste resultaat oplevert, en pas dan andere oplossingen te overwegen.
  • Vacuümpomp: Er wordt eveneens aangeraden om een beroep te doen op een vacuümpomp. Deze wordt op de penis geplaatst met een ring die de erectie vasthoudt zodra die is opgetreden. Deze techniek is sneller dan medicatie – er zijn maximaal 5 minuten nodig om een erectie te krijgen – maar zij is natuurlijk ook meer expliciet.
  • Inspuitingen: Een derde mogelijkheid is die van de intra-caverneuse zelfinjectie. Bij de man wordt een erectie opgewekt dankzij een inspuiting aan de voet van de penis. Deze techniek, die omslachtiger is, kan worden voorgeschreven indien de voormelde oplossingen geen resultaat opleveren of in het geval van ziekte of ernstiger gezondheidsproblemen.
  • Penisprothese: Een laatste alternatief is dat van de penisprothese. De eenvoudigste prothese bestaat uit een paar buigzame staafjes die door de chirurg in de penis worden ingebracht. Er zijn ook twee- en driedelige oppompbare protheses. Zij gaan gemiddeld zo’n 10 jaar mee. Ook dit zijn zware ingrepen en zij hangen dus samen met de algemene gezondheidstoestand van de patiënt.Tegelijk mogen we niet vergeten dat elke van deze opties zich zonder meer – zeg maar verplicht – laat ondersteunen door het advies van een huisarts of een uroloog teneinde voor elk probleem de best mogelijke oplossing te vinden. Laten we niet vergeten dat de hierboven voorgestelde behandelingen enkel rekening houden met het fysiologisch aspect van de erectiestoornissen en niet met hun psychologische en emotionele impact. Vandaar dat ook wordt aangeraden om de medische behandeling te combineren met een seksuologische assistentie.


© Fiftyandme 2024