aanschaf camper

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een mobilhome?

De mobilhome rekende afgelopen jaren al op een groeiende populariteit, maar er lijkt mede dankzij de pandemie vandaag de dag nog meer interesse te zijn dan ooit tevoren. Snappen we, je gooit er je hebben en houden in en rijdt er vervolgens mee naar een zonnige bestemming naar keuze. Maar koop of huur je het best een camper? En waar moet je zeker op letten?

Leestijd: 2 minuten

Stijging verkoop campers

In het voorjaar van 2020 schreef de Federale Overheidsdienst Mobiliteit zeventien procent meer campers in dan het jaar daarvoor, en ook dit jaar zien de prognoses er goed uit. De gemiddelde Belg heeft er 60.000 tot 70.000 voor over om zijn droom te realiseren. Maar het aanbod is breed en de prijzen variëren danig: vaak zitten de grote prijsverschillen in de afwerkingsgraad maar ook in het rijcomfort en de geboden opties. Je bepaalt zelf hoeveel geld je wil neerleggen, maar het belangrijkste is om eerst na te denken wat je ermee wil doen, veeleer dan de aankoopprijs.

1. Hou rekening met je gezinssituatie

Zijn jullie nog met z’n tweeën, ben je alleen, of heb je kinderen in huis wonen? Voor elke situatie is er wel een type voertuig. Maar koop ook weer niet meubilair ‘op overschot’. Een extra bed klinkt fijn, maar het wordt in de praktijk echter heel snel verloren ruimte.

2. Huren of kopen?

Wanneer je een camper aanschaft, staat het vaak een lange tijd van het jaar op de oprit of in een garage zonder dat het gebruikt wordt. Wil je slechts twee keer per jaar op reis, overweeg dan om te huren.

3. Denk na over de voorzieningen

Ga je bijvoorbeeld voor een toilet met tank of cassette? Weet dat je met een cassette ongeveer twee dagen overbrugt met twee personen. Een tank is soms tot 5 keer groter maar dat is dan weer moeilijker te ledigen. Informeer je goed op voorhand. Bekijk ook de indeling van het bed en of het wel comfortabel is, het bed in een mobilhome is namelijk erg bepalend. Denk ook na over het eventueel vervoeren van fietsen en de mogelijkheid tot het afsluiten van de slaapkamer.

4. Denk aan het laadvermogen

Elke camper heeft volgens het kentekenbewijs een toegestane maximum massa, oftewel het maximale gewicht wat de camper volgens het kentekenbewijs tijdens het rijden mag hebben inclusief passagiers. Maar veel campers zijn eigenlijk te zwaar om met een rijbewijs B te mogen besturen. De gewichten op het kenteken stroken vaak niet met de realiteit waardoor het bij aanschaf van een tweedehands camper altijd aan te raden is om deze voor aanschaf op de weegbrug te zetten en te kijken of er nog een reëel laadvermogen overblijft. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn ook kleinere compacte campers soms al te zwaar, omdat deze ook een kleine toegestane maximum massa hebben. Eén van de redenen om overbelading aan te pakken is dat het invloed heeft op de remvertraging en dus op de verkeersveiligheid en omdat het schade kan toebrengen aan het wegdek.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld ©  Shutterstock


© Fiftyandme 2024