nyctofobie

Ben je bang in het donker? Dan kun je last hebben van nyctofobie

Hoewel iedereen over het algemeen veel beter slaapt in totale duisternis, raken sommigen van ons in paniek bij de gedachte de weg kwijt te raken in het donker. Een aandoening die bij specialisten bekend staat als nyctofobie.

Leestijd: 2 minuten

Nee, het zijn niet alleen kinderen of Claude François (Je n’y peux rien, j’ai peur de la nuit in Mais quand le matin) die bang zijn voor de nacht. Angst voor het donker (of nyctofobie) komt bij veel volwassenen nog voor. Zelfs in hun vijftiger jaren. Een aandoening die gelukkig kan worden teruggedrongen dankzij bepaalde therapieën.

Wat is nyctofobie?

Nyctofobie, van het Griekse ‘nyctos’ (nacht) en ‘phobos’ (angst), wordt gedefinieerd als de irrationele angst voor de nacht en de duisternis die daarmee gepaard gaat. Een angst voor het donker en voor wat daarin verborgen zou kunnen zijn als potentieel gevaar (een aanval, de verschijning van geesten…). Deze fobie betreft over het algemeen kinderen, maar ook bepaalde volwassenen, hoewel het niet mogelijk is een percentage van de getroffen personen vast te stellen. Door de angst om deze fobie toe te geven. De oorzaken verschillen heel erg waardoor het deels een deel een mysterie blijft.

Claudine (57) vertelt

Hoe kan deze aandoening beter worden uitgelegd dan door iemand die eraan lijdt? Een fobie die je misschien doet glimlachen, maar de gevolgen zijn zeer reëel. Claudine, 57 jaar, aanwezig op een gespecialiseerd forum, getuigt: “Deze fobie begon in mijn kindertijd, toen mijn broers mij in de kelder opsloten. Het was een voor een spel, maar het gaf me wel een angst voor het donker. En dat gaat helaas tot op de dag van vandaag door. ‘s Nachts moet ik met een nachtlampje slapen of mijn gordijnen een beetje open doen. Ik ben doodsbang om te maken te krijgen met een stroomstoring, thuis of op het werk. In de bioscoop zit ik altijd bij de kleine lichtjes op de trap. Op vakantie kan ik mijn kinderen niet meenemen naar een grot. Dat is onmogelijk voor mij.”

Wat zijn de symptomen van nyctofobie?

Deze stoornis kan zich uiten in verschillende factoren die in intensiteit variëren afhankelijk van persoon tot persoon.

  • Een verhoging van de hartslag
  • Verstikkende angsten en paniekaanvallen
  • Misselijkheid
  • Beven
  • Slaapstoornissen
  • Vermijding van alle nachtelijke situaties en activiteiten
  • Veel stress bij het slapengaan

Hoe kan deze fobie behandeld worden?

Het goede nieuws is dat nyctophobie kan worden behandeld met therapieën die helpen, zo niet om te genezen, dan toch om de intensiteit en de gevolgen ervan te verminderen. Over angst en slaap in het bijzonder. Zoals cognitieve gedragstherapie (CGT), opgestart bij een specialist en gericht op het aanpakken van de oorzaken van deze nyctofobie.

Een andere mogelijkheid is de zogenaamde blootstellingstherapie. Tijdens deze therapie wordt de persoon onderworpen aan steeds langere perioden van duisternis. Op die manier wordt de angst voor de duisternis geleidelijk aan minder.

Wat medicijnen betreft, die kunnen alleen helpen om angst te verminderen of om te slapen. Met name anxiolytica worden voor een beperkte periode voorgeschreven. Maar laten we eerst nog maar eens een andere therapie proberen!

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2024