fidgeten

Afvallen zonder bewust inspanning te doen? Dat gebeurt bij fidgeten

Fidgeten is een simpele toepassing om calorieën te verbranden zonder dat je er echt bewust mee bezig bent. En het heeft nog andere voordelen ook.

Leestijd: 2 minuten

De hele dag door ben je onbewust met je voeten en handen aan het draaien. Omdat je jezelf rusteloos voelt, diep vanbinnen stress ervaart of omdat je ongeduldig bent. Je staat er niet bij stil, maar op dat moment ben je aan het ‘fidgeten’. 

Wat is fidgeten?

Bij fidgeten, of ook ‘friemelen’ genoemd, maak je kleine bewegingen met je lichaam zoals tikken met je voeten, klikken met een pen, knipperen met je ogen, zwaaien met je armen of schudden met je benen. Kortom, het gaat om triviale bewegingen die je onbewust op elk moment van de dag uitvoert. Achter je bureau of keukentafel, in de zetel of bed, en onder de douche. De vorm van beweging bepaalt hoeveel calorieën je verbrandt. Tik je een hele dag met je voet? Op het einde van de dag heb je 350 calorieën verbruikt. Door te schudden met je benen heb je na een uur al gauw 35 calorieën verbrand. Je kan het zo gek niet bedenken. Zelf door op kauwgom te kauwen, verbruik je 11 calorieën.

Waarom is fidgeten een goed dieetalternatief?

Fidgeten heeft een hele waslijst aan voordelen. Deze kleine fysieke inspanningen kunnen je lichaam een mentale pauze geven. Het gaat om de uitvoering van een gedachteloze activiteit om je geheugen rust te gunnen en later te stimuleren. Op die manier kom je 10 keer meer gefocust terug. 

Voor zij die gewicht willen verliezen zonder op voeding te letten en intensieve inspanningen te doen, is fidgeten een uitstekend dieetalternatief. Het is goed voor de lijn en conditie. Volgens een Canadese studie verbetert je cardiovasculaire conditie aanzienlijk door dit soort bewegingen dagelijks te doen. 

Een ander, iets minder voor de handliggend, voordeel is dat fidgeten zorgt voor minder angst. Dat komt omdat je concentratievermogen rechtstreeks verbonden is met je emotionaliteit. Fidgeten geeft je meer focus, waardoor uiteindelijk minder stress. Dat is dus ook nog eens mooi meegenomen!

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2024