lepel lijnzaad

Een lepel lijnzaad helpt om deze reden bij afvallen (+ 4 andere gezondheidsvoordelen)

Klein zaadje, grote voordelen… Af en toe een lepeltje lijnzaad door je smoothiebowl/havermout/op je boterham met avocado brengt heel wat goede dingen met zich mee. En wel deze:

Leestijd: 2 minuten

Betere stoelgang

Lijnzaad zit boordevol vezels. Zo bevat één eetlepel lijnzaad al 2,7 gram vezels. Het bepaalde soort vezels dat in het lijnzaad zitten, zorgen ervoor dat je darmen soepel blijven en goed kan doorstromen. Met als resultaat een goede stoelgang en minder gepers op het toilet.

Helpt bij afvallen

Doordat lijnzaad zo rijk is aan vezels, kan het helpen bij het afvallen. Vezels zorgen er namelijk voor dat we sneller een verzadigd gevoel krijgen – vooral deze specifieke soort die water opneemt. Ook houdt dat gevoel langer aan omdat de oplosbare vezels in lijnzaad de spijsvertering vertraagt. Win-win!

Goed voor de bloeddruk

Een boel studies tonen een positief verband aan tussen het eten van een lepel lijnzaad en de bloeddruk. Een Canadees onderzoek toonde aan dat het dagelijks eten van 30 gram lijnzaad de bloeddruk verlaagde met 10 mmHg. Een ander onderzoek toonde aan dat wanneer je langer dan drie maanden regelmatig lijnzaad eet, het risico op beroerte met 10 procent en de kans op hartaandoeningen met 7 procent afnamen.

Veel antioxidanten

Lijnzaad is een rijke bron aan polyfenolen. Deze bevatten zeer veel een hele rits aan antioxidanten. Antioxidanten staan er om bekend dat ze vrije radicalen in ons lijf neutraliseren, wat betekent dat ze ons lijf beschermen tegen beschadigingen van buitenaf.

Rijk aan hoogwaardige eiwitten

Lijnzaad is rijk aan eiwitten: 1,3 gram per eetlepel. Dat helpt niet alleen opnieuw bij afvallen, maar het soort eiwit dat in lijnzaad zit, is ook nog eens de perfecte bouwsteen voor je lichaam (wat niet bij elke plant het geval is). Ook bevat het alle aminozuren die we nodig hebben.

Oké, lijnzaad is gezond, maar toch mag je er ook weer niet te veel van. Volgens het Voedingscentrum kan een tijdelijk gebruik van 15 tot 45 gram lijnzaad per dag geen kwaad. Lijnzaad bevat namelijk veel cyanogenen wat bij een overschot de ademhaling kan belemmeren. Doe daarom af en toe een lepel lijnzaad door de yoghurt of over een salade. Met mate is de superfood juist super good!

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023