maaltijdvervangende

Waarom maaltijdvervangende shakes en repen helemaal niet zo goed voor je zijn

De maat is letterlijk vol en je wilt zo snel mogelijk afvallen. Maaltijdvervangende shakes of repen kunnen dan aantrekkelijk klinken (want: snel en effectief), maar deze blijken helemaal niet zo gezond te zijn.

Leestijd: < 1 minuut

Maaltijdvervangers

Wat is er aan de hand met deze maaltijdvervangende producten? Volgens een onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond bevatten shakes en repen maar weinig eiwit en veel suikers. We leggen uit…

Voor het onderzoek legden ze 23 maaltijdvervangers (zeven repen en zestien shakes) onder de loep. Ze keken naar ingrediënten en voedingswaarden, waaronder de hoeveelheid eiwitten en suikers. Van de zeven repen die werden getest, voldeed geen enkele (!) aan de eisen van een gezonde samenstelling.

Glucosestroop

Ook maar een enkele shake bevatte de aanbevolen hoeveelheid eiwit. De verpakkingen vertelden de onderzoekers overigens heel andere berichten; de maaltijdvervangers zouden juist ontzettend eiwitrijk zijn. En juist die eiwitten zijn volgens de Consumentenbond belangrijk, want dit beperkt het verlies aan spierweefsel. Ook verzadigt eiwit meer dan koolhydraten en vetten. Suiker in de maaltijdvervangende producten zouden juist laag moeten zijn, maar dit was dan weer niet het geval. “In een deel van de onderzochte repen en shakes is de suiker vervangen door glucosestroop of maltodextrine. Dit levert, net als suiker, geen vitamines, mineralen en vezels, maar wel calorieën”, aldus een onderzoeker. In een aantal van de producten was dat zelfs tot 25 gram per maaltijd.

Als je dus écht eens en voor altijd van die vervelende extra kilo’s af wil komen, dan zal je je levensstijl moeten aanpassen. Vind je het lastig om in je eentje te doen? Vraag dan de hulp van een gewichtsconsulent of leefstijlcoach om je te helpen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Bron: ANP
Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023