hypothalamus

Moeite met afvallen? Zo houd je je hypothalamus (‘de hamster in je brein’) onder controle

Afvallen valt nog niet mee: het duurt te lang, sporten doe je ook niet voor de lol en je hebt steeds zin in lekker eten. Iedere keer betrap je jezelf weer op het grijpen naar een snack. Waarom? Wellicht heb je je hypothalamus niet onder controle – de regelaar van de energievoorraad in je lichaam.

Leestijd: 2 minuten

Hypo… Wat?

De hypothalamus is een onderdeeltje in je hoofd ter grootte van een suikerklontje. Doktoren Kreier en Biezeveld hebben de hypothalamus uitgebreid onder de loep genomen en er een boek over geschreven. En daarin vertelden ze het volgende:

Wanneer we afvallen komen verschillende hersengebieden met elkaar in conflict. Hoe sneller dat gewichtsverlies, zoals bij een crashdieet, hoe groter dat conflict wordt en hoe sneller je opgeeft. Door de hersengebieden beter op elkaar af te stemmen, middels de Hamster-Brein-Methode, kun je volgens de artsen je doel behalen: blijvend en gezond gewichtsverlies.

De hamster, hoe de artsen de hypothalamus noemen, verzamelt voedingsinformatie uit je lichaam. Het meet onder andere de niveaus vet en suiker in je lichaam en krijgt informatie van de hormonen uit je maag, darmen en vetweefsel. Ook weet het hoe de zenuwen zich voelen, zoals de uitrekking van je maag en darmen en opslag of verbranding van energie in je lever en vetweefsel.

Hamsteren!

Het voornaamste doel van deze hamster? Verzamelen. Het wil je opslag goed gevuld hebben zodat je genoeg voorraad hebt in geval van nood. Afvallen vindt de hamster niet leuk.

Ben je net een gezond voedingspatroon gestart waarbij je calorie-inname lager ligt dan je lichaam vraagt (en je dus afvalt), dan komt de hamster in actie om je oude gewicht terug te krijgen – en het liefst nog een beetje extra. Het verlaagt je hartslag en bloeddruk zodat je stofwisseling vertraagt, en vergroot je hongergevoel door je maag meer te laten knijpen en meer maapsappen aan te maken.

Geef het aandacht

Maar je kunt de hamster een beetje voor de gek houden. Het heeft namelijk het gevoel dat het genoeg heeft gegeten wanneer je er voldoende aandacht aan hebt besteed: het uitzoeken van een recept, het ruiken en proeven tijdens het koken en natuurlijk genoeg je zintuigen gebruiken tijdens het eten. Elke kauw geeft informatie aan je hersenen, dus het is vooral belangrijk dat je dit genoeg doet.

Een vers gesneden salade als lunch die je vervolgens met genoeg aandacht, tijd en liefde opeet, maakt je hamstertje heel wat contenter dan een diepvriesmaaltijd die je voor de buis naar binnen schuift. En de rest van je lichaam waarschijnlijk ook.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Bronnen:
Womens Health

Brunopress:
Shutterstock


© Fiftyandme 2022