Water

Deze smakelijke alternatieven voor water helpen je die twee liter te halen

Met de hoge temperaturen is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. En er bestaan genoeg smakelijke alternatieven voor water die je daarbij helpen.

Leestijd: 2 minuten

Hoewel water nog steeds de beste optie is, kan het gebrek aan smaak soms een afknapper zijn. Maar maak je geen zorgen, want er zijn genoeg smakelijke alternatieven voor water om tijdens de hittegolf toch je dagelijkse liters binnen te krijgen.

Water, water, water

Als je niet van water houdt, kan je moeite hebben met de soort die je normaal gesproken drinkt. Sommige zijn bijvoorbeeld smaakloos, of de nasmaak is te sterk. Het kan daarom de moeite lonen om ook eens andere merken uit te testen, die misschien beter aansluiten bij je behoeftes. Als je een sterkere smaak wenst, is magnesiumrijk water een goede keuze.

Vermijd alcohol bij warm weer

Een borreltje mag dan wel lekker zijn, je drinkt het best niet in de zomer. Een glas wijn of een koud biertje tijdens een terrasbezoek met vrienden lijkt nochtans een goede manier om je dorst te lessen. Toch is dat niet het geval, want alcohol bevat uitdrogende eigenschappen. Het zal dus niet lang duren voor je weer dorst hebt en de eerste tekenen van uitdroging hun opwachting maken. Daarna volgt vaak een zonneslag, die kan leiden tot een acuut medisch noodgeval. Een ander minpunt van alcohol is trouwens het hoge suikergehalte, waardoor het net als frisdrank en industriële vruchtensappen op de zwarte lijst terechtkomt.

Koffie en thee met mate

Op de werkvloer is het verleidelijk om dagelijks heel wat tripjes te maken naar de koffieautomaat en jezelf te hydrateren met een lekkere kop koffie of thee. Maar pas op, want het vochtafdrijvende effect van dergelijke drankjes werkt uitdroging in de hand. Twee kopjes thee of koffie per dag is het absolute maximum.

Water in groenten en fruit

De zomer is het ideale moment om te genieten van waterrijke groenten en fruitsoorten, want daarmee krijgt je lichaam al een groot deel van de aanbevolen hoeveelheid binnen. Komkommers staan met 97% water uiteraard bovenaan de lijst en zijn heerlijk om zo te eten of om toe te voegen aan een salade. Andere goede keuzes zijn sla (95% water) en tomaten (94%), maar ook (water)meloen, hét zomerfruit bij uitstek dat bovendien 90% water bevat. Je eet ze dan wel best puur, zonder de portwijn (te zoet en uitdrogend) die weleens onnodig wordt bijgeserveerd. Caloriearme radijsjes (95%) en de veelzijdige maar zoete perzik (88% water) sluiten de lijst af. Je kan ervoor kiezen ze in hun natuurlijke vorm te eten, al zijn sapjes en smoothies net wat spannender.

Water met een smaakje

Wil je van die saaie, fletse smaak af? Dan is de oplossing eenvoudig: geef je water iets extra’s. Voeg bijvoorbeeld wat muntblaadjes toe, vruchtensap (zoals een paar druppels citroen of een uitgeperste sinaasappel) of enkele schijfjes of blokjes fruit. Ijsblokjes met een smaakje, zoals basilicum, zijn daarbij ook het overwegen waard. En nog een laatste, simpele oplossing vind je met wat geluk in je voortuin. Zo kan je bloemen als lavendel, violet of kamille even laten trekken in je glas om je water op smaak te brengen. Biologisch én vrij van toegevoegde suikers.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024