Decolleté

Hoe zorg je voor een gladde hals en een mooi decolleté na je 50e?

Niemand ontkomt aan huidveroudering en het effect van de menopauze op de huid. Om verslapping, dieper wordende rimpels en pigmentvlekken tegen te gaan, behoren anti-ageing serums en crèmes al geruime tijd tot onze routine. Waarom zouden we dan de hals en het decolleté vergeten? En hoe zorgen we voor zo’n gladde hals en decolleté? Beide accentueren onze vrouwelijkheid (bijvoorbeeld door een mooi juweel en fijn kant) en verdienen voldoende aandacht. Niet alleen in de zomer.

Leestijd: 5 minuten

Waarom is de huid er zo kwetsbaar?

Er wordt vaak gezegd dat je hals en decolleté je leeftijd ‘verraden’. Maar is de veroudering een fysiologische kwestie, of het gevolg van een gebrek aan aandacht? Het antwoord: beide!

Inderdaad, “de huid is er veel dunner“, waarschuwt Chantal Vriamont, Training Manager bij Sisley. In tegenstelling tot het gezicht, dat veel talg- en zweetklieren bevat, heeft de hals een veel minder doeltreffende hydrolipidenfilm. “De huid van de hals wordt dus minder gevoed en minder beschermd, terwijl ze, net zoals de handen, het vaakst blootgesteld wordt”, voegt de experte toe. “Bovendien zijn er in het gezicht een honderdtal spieren die voortdurend ‘pompen’, omdat ze continu bewegen. Dat is bij de hals en het décolleté nauwelijks het geval. De huid is er daarom minder doorvoed, minder gehydrateerd en krijgt minder zuurstof. Door die fysiologie vertoont ze alle gebreken van een blootgestelde, slecht beschermde huid.” En dan hebben we het nog niet over de vroegtijdige rimpels veroorzaakt door onze smartphones en laptops. Dat verschijnsel wordt een ‘tech neck’ genoemd, om het resultaat van een slechte houding (hoofd naar beneden) en overmatige blootstelling aan blauw licht weer te geven.

Nu de oorzaken en gevolgen gekend én zichtbaar zijn… Hoe zit het met de oplossingen? Van gerichte crèmes en cosmetische behandelingen tot goede gewoontes aannemen: verjongingsmethoden voor de hals en het decolleté zijn in opmars.

Insidergeheimen

Marion Delbôve – bedenkster van het beroemde ‘Sorcière’-ritueel – zei altijd: “het gezicht houdt op bij de borst.” En vandaag vertrouwt de erfgename van het botanische, magische merk ons eerlijk toe: “Toen ik de eerste ouderdomsverschijnselen rond mijn hals en decolleté zag, dacht ik terug aan haar woorden.” En ook al bestaat er geen wonderdrankje om de rimpels te verhelpen en je decolleté glad te strijken, het is volgens haar geen raketwetenschap om de zone te verfraaien. “Ja, ik heb rimpels langs mijn hals. En nee, ik volg niet altijd een strikte schoonheidsroutine“, geeft ze in alle openheid toe. “Voor mij zijn ze kostbare sporen van het leven. Ik zou haar woorden van wijsheid, waarvan ik het genoegen had getuige te mogen zijn, met evenveel goedheid als Marion willen doorgeven. Ik zou vrouwen al op jonge leeftijd bewust willen maken van de zone. Zoals zij voor mij deed op 23-jarige leeftijd, aan de vooravond van mijn huwelijk. Ik zou willen dat ze zich niet schuldig voelen en ze uitleggen dat het niet erg is als ze er nog niets aan hebben gedaan. Het is nooit te laat om zorg te dragen voor je lichaam.

Voor Chantal Vriamont is het échte geheim strengheid en volharding in de zorg en de tijd die je jezelf geeft. “Ga niet op zoek naar wonderproducten. Zoek liever producten die aan de behoeften van je huid voldoen en gebruik ze zo rigoureus mogelijk. Wees geduldig, want discipline en doorzettingsvermogen zullen je tastbare en duurzame resultaten opleveren. Cosmetica is een beetje als sport, je ziet niet meteen resultaat.” Maar er is nog een ander essentieel ingrediënt: verdraagzaamheid ten aanzien van jezelf. “Tot voor kort voelde ik me schuldig als ik mijn huid niet verzorgde na het opstaan of voor het slapengaan. De notie van verdraagzaamheid heeft me dat doen relativeren. Ik ben in de eerste plaats een moeder en een onderneemster die, zoals veel vrouwen, gezin en beroep probeert te combineren met tijd nemen voor mezelf en genoeg geven aan anderen.” Hoewel we vandaag het geluk hebben dat de wetenschap zich toelegt op het formuleren van specifieke crèmes, gels, oliën en serums voor die kwetsbare zone, mogen we niet vergeten dat zo’n routine vooral een moment is om opnieuw tot jezelf te komen. Het moet plezierig blijven, zodat we het dagelijks blijven doen. “Het voornaamste inzicht haalde ik uit de bewegingen die gepaard gaan met mijn ritueel. Bijvoorbeeld: alvorens mijn crème aan te brengen, klop ik met mijn vingers op de getroffen zones. Dat verwarmt niet alleen de spier, maar brengt ook bloed naar het huidoppervlak. Op die manier wordt het bloed meegevoerd met de actieve bestanddelen wanneer ik de crème aanbreng. En die kunnen dan dieper in de huid doordringen.

Een vijfsterrenbehandeling

Geneeskunde in dienst stellen van welzijn, zo luidt de filosofie van het Zwitserse merk Nescens*. Professor Jacques Proust, pionier op het gebied van anti-aging, is gespecialiseerd in de biologie van het verouderingsproces en ontwikkelde een baanbrekende aanpak op basis van moleculaire mechanismen. Om de tijd een halt toe te roepen en de gevolgen ervan te voorkomen, combineren zijn cosmeceutische producten al het mogelijke: stamcellen, geavanceerd onderzoek naar verstikkende zombiecellen, sequentiële peelings, keratolytisch complex… Allemaal vormen ze de sleutels in de strijd tegen het (intrinsieke en extrinsieke) verouderingsproces, de herleving van de celcyclus en de verbetering van jeugdigheidsmarkers.

Nescens giet niet enkel het summum van de regeneratieve wetenschap in een flesje, het bedrijf maakt er ook een erezaak van om medische ondersteuning (met een multidisciplinair medisch en paramedisch team, gaande van een voedingsdeskundige tot een osteopaat en een sportcoach) te combineren met een ongeëvenaard gevoel van plezier. De behandelingen worden verzorgd door deskundige handen, in de mooiste kuuroorden ter wereld (zoals La Réserve in Genève, in het hotel Crans Ambassador bovenop de Zwitserse bergen, of zelfs in hartje Parijs), met speciale aandacht voor de hals en het decolleté. En om de doeltreffendheid te verhogen, is verwennerij de boodschap! Een complete check-up, stoombad, massage, remodellering, knedingen, cups en maskers zijn volledig gewijd aan het gebied van hals en decolleté en maken deel uit van een op maat gemaakte Signature-behandeling. Een onvervalste wedergeboorte in één behandeling om jezelf te vervolmaken zonder enig compromis.

*Alle nieuwste en beste behandelingen zijn te vinden op www.nescens-beauty.com

High-tech

Omdat de vraag toeneemt, leggen steeds meer schoonheidssalons zich toe op de hals en het decolleté. Dankzij de nieuwste behandelingsprotocollen is het nu mogelijk resultaten te boeken die sterk aanleunen bij chirurgie, maar dan zonder naalden. De MesoJet* combo is een goed voorbeeld. Om te beginnen vindt er een lymfedrainage plaats om te ontgiften en de microcirculatie te stimuleren. De tweede stap omvat de exfoliatie van de oppervlakkige huidlagen door middel van hydrodermabrasie, zodat de dode cellen geëlimineerd worden. Een supersonische straal zal daarna de auquaporinen openen om de actieve bestanddelen tot op enkele millimeters te laten doordringen. Deze hydroporatietechniek laat toe de huid diepgaand aan te vullen met nutriënten als hyaluronzuur en vitamines (A, B, C en E) die de werking van de cellen bevorderen. De transdermale toediening van antiverouderingsstoffen verbetert zichtbaar de textuur en de kwaliteit van de huid, die duurzaam gehydrateerd wordt en vanaf de eerste sessie zichtbaar voller oogt. Het proces kan gekoppeld worden aan radiofrequentie, een behandeling die aanvoelt als een hot stone massage en een rechtstreeks effect heeft op verslappingen. De warmte die de golf opwekt, genereert een onmiddellijk en blijvend verstevigend effect voor een jeugdig uiterlijk. Kortom, shocktherapie zonder pijn of bijwerkingen.

*Meer informatie op www.cid-group.be

7 goede gewoonten die bijdragen aan een gladde hals:

  • Exfolieer de huid één keer per week met een zachte scrub zonder korrels om dode cellen te verwijderen en het effect van crèmes te optimaliseren
  • Bescherm jezelf tegen de zon met een SPF-crème
  • Slaap niet op je zij, wel op je rug
  • Sta rechtop (yoga, specifieke oefeningen, rekoefeningen of osteopathie kunnen je houding corrigeren)
  • Beëindig je douche met een straal koud water om de huid te verstevigen en de bloedsomloop te stimuleren
  • Verwijder alle make-up van je hals en decolleté om onzuiverheden te voorkomen
  • Draag geen strakke beha

Op naar een gladde nek en het decolleté van een ster!

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023