rimpels hals

Kijk je veel naar schermen? Dat kan voor rimpels in je hals zorgen

Ooit gehoord van de ‘tech neck’? Nee, wij ook niet. Blijkbaar kun je het fenomeen – dat dus voor rimpels in de hals kan zorgen – oplopen wanneer je veel naar schermen kijkt. En dat komt door de lockdown ook nog eens veel vaker voor nu we massaal aan keukentafels werken.

Leestijd: 2 minuten

Tech neck

De tech neck kwam tot voor kort vooral onder de millennials en jongere generaties voor, want veel heeft te maken met het voorovergebogen staren naar onze mobiele telefoons. En dat kan dan weer voor vroegtijdige rimpels in de hals zorgen. Maar doordat we massaal aan de keukentafel of een andere zelfgebouwde werkplek zijn gaan werken, nemen de nek-, rug- en schouderklachten volgens de IDEWE aanzienlijk toe, zo maakte het een paar maanden geleden bekend. Op kantoor hebben we vaak goed afgestelde computerschermen, een aangepaste bureaustoel en computeraccessoires zoals een muis tot onze beschikking.

Ook bij mensen die niet thuiswerken is de tech neck plots aan de orde. Met de lockdown spenderen we immers veel meer tijd zittend, thuis door terwijl we facetimen met onze sociale contacten, een tijdverdrijvend spelletje op het internet spelen óf natuurlijk een leuk online artikel lezen.

Onderuitgezakt, gebogen en dwingen we ons lichaam in een houding die niet zo ergonomisch verantwoord is. En dat zorgt onvermijdelijk voor rimpels in de hals. Plooi je een lange tijd iets op dezelfde plaats, dan komen de rimpels vanzelf. Daar komt nog bij dat de huid van onze hals erg teer is, legt dermatologe Ingrid van Riet aan HLN uit. “De huid is fijner van structuur en heeft minder eigen bescherming omdat er weinig tot geen talgklieren voorkomen.” Bovendien verliezen de hals en decolleté aan kracht en flexibiliteit naarmate we ouder worden en verzwakken de nekspieren juist.

Wat je eraan kunt doen

Zorg dat je rechtop zit wanneer je naar een scherm kijkt met je hals enigszins gestrekt. Werk je thuis? Stel je werkplek goed en ergonomisch verantwoord af. Verder: ontspan je lichaam, strek af en toe uit en doe zo nu en dan oefeningen. Wat de oefeningen betreft: zorg dat je iets omhoogduwt, naar voren duwt of naar je toe trekt. Push-ups (eventueel met de knieën op de grond) en  shoulder presses zijn goede voorbeelden hiervan.

Heb je ook pijn aan je nek, rug of schouders? Dan is het ‘t best om je te laten begeleiden door een fysio of een andere professional, zodat je zeker weet dat je de oefening technisch goed uitvoert.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Bron: HLN, IDEWE
Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024