haarverlies

Haarverlies? Dit kunnen de (verrassende) oorzaken zijn

Fun fact: we hebben gemiddeld zo’n 100.000 haren op ons hoofd. Per dag verliezen we er zo’n 100. Maar merk je dat het bij jou meer dan gemiddeld zijn, dan kan er iets aan de hand zijn.

Leestijd: 2 minuten

Je wast je haar te weinig

Vaak wordt gedacht dat haaruitval wordt veroorzaakt door je haar te vaak te wassen, maar dit blijkt niet helemaal waar te zijn. “Als je last hebt van een ontsteking van je hoofdhuid, dus als deze jeukt, gevoelig is of je last hebt van roos, kan dit bijdragen aan haarverlies”, laat tricholoog (dermatoloog gespecialiseerd in haarziekten- en afwijkingen) Elizabeth Cunnane Phillips aan Cosmopolitan weten. “Na intensieve beweging en/of als je gezweet hebt, moet je hoofdhuid echt gewassen worden.”

Je volgt een te streng dieet

“Als er sprake is van een calorie-restrictie, neemt ook de variëteit aan voedingsstoffen af”, legt Phillips uit. Je lichaam kort daarom in op energie voor je haar. Haarverlies door een tekort aan voedingsstoffen is gelukkig vaak wel tijdelijk. Meestal is er geen blijvende schade aan de haarzakjes.

Is dit bij jou het geval? Maak je haar weer sterk door veel eiwitrijk voedsel te eten zoals zuivel, vis, eieren, groenten en noten. Let ook op je inname van vitamine A, want dit zorgt voor gezond haar en een gezonde hoofdhuid.

Je hebt PCOS

Een veelvoorkomende oorzaak bij vrouwen is PCOS: een hormonale afwijking waarbij de eisprong (ovulatie) vaak uitblijft. Hierbij is de balans tussen oestron (voldoende), testosteron (meer dan voldoende) en progesteron (onvoldoende) verstoord. Dit komt vooral voor bij vrouwen met over- of ondergewicht of insulineresistentie. Op dit moment is er helaas geen remedie voor PCOS, wel kun je de symptomen onder controle krijgen door medicijnen, gezonde voeding en voldoende beweging.

Je hebt langdurige stress

Heb je net een heftige ervaring meegemaakt? Dan kan dat ook de boosdoener zijn. “Cortisol heeft een impact op haarverlies,” aldus Phillips. “En daarbij, als we gestrest zijn, maken vaak niet de beste keuzes als het gaat om voedsel. Waardoor we ook niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgen.” En ja, dan kom je opnieuw bij punt twee terecht.

Je gebruikt te warme haar tools

Je steil- of krultang hoeft echt niet stante pede opgeruimd te worden, maar we vragen je wel om er bewust mee om te gaan. “Zet de temperatuur iets lager. Als je je hand verbrandt als je de tang aanraakt, verbrandt je hoogstwaarschijnlijk ook je haar. Haar kan echt wel een stootje hebben, maar als jij het chronisch stylet met hete tools kan het voorgoed beschadigd raken.”

Bronnen:
Cosmopolitan US

Beeld:
Shutterstock


© Fiftyandme 2024