haarborstel schoonmaken

Zo vaak zou je je haarborstel moeten schoonmaken (en dit gebeurt er als je het niet doet)

Je haarborstel schoonmaken is makkelijk om te vergeten, maar zo belangrijk om ervoor te zorgen dat je haar er gezond, schoon en glanzend uitziet.

Leestijd: 2 minuten

Een schone haarborstel is niet alleen goed voor de hygiëne, maar is ook nodig voor het welzijn van je haar en hoofdhuid. We vertellen je daarom graag hoe vaak je je haarborstel zou moeten schoonmaken, en wat er kan gebeuren als je dat niet doet.

Hoe vaak?

Het hangt natuurlijk een beetje af van je haartype, wat je dagelijkse bezigheden zijn en het gebruik van haarproducten, maar over het algemeen wordt aanbevolen om je haarborstel minstens één keer per week schoon te maken. Als je echter merkt dat er zich snel veel vuil ophoopt in de borstel, kan het nodig zijn om dit vaker te doen.

En wat als je dat niet doet?

Allereerst is er natuurlijk een ophoping van olie, dode huidcellen en productresten in de borstelharen van je haarborstel. Hoe langer je ze niet wast, hoe erger het vanzelfsprekend wordt. Deze opbouw kan ook je haarborstel minder effectief maken bij het ontwarren van je haar. Maar ook verlies je aanzienlijk glans. Het kan je haar dof laten lijken, wat vooral voor vrouwen van 50+ een zorg kan zijn, omdat de textuur en glans van het haar met de leeftijd kunnen veranderen.

En dan starten de problemen. Een vieze haarborstel kan de gezondheid van je hoofdhuid beïnvloeden. Ophopingen van vuil kunnen bijdragen aan jeuk, roos en andere hoofdhuidproblemen. Tot slot kun je zelfs last krijgen van haarverlies. Het zal niet met plukken uit je hoofd vallen, maar we bedoelen dat je haar sneller breekt en beschadigd geraakt. Dit kan resulteren in dunner wordend haar.

Hoe je de haarborstel een wasbeurt geeft

Het schoonmaken is simpel en kost weinig tijd. Volg deze stappen:

  1. Haar verwijderen: Gebruik een kam of je vingers om alle haren en klitten uit de borstel te verwijderen.
  2. Warm water en zeep: Vul een bak met warm water en voeg een beetje milde shampoo of afwasmiddel toe. Laat de borstel hierin weken gedurende 10-15 minuten om het vuil los te maken.
  3. Schoonmaken: Gebruik een oude tandenborstel of een borstelreiniger om de borstelharen grondig te reinigen. Zorg ervoor dat je alle hoeken en gaatjes bereikt. Spoel de borstel daarna af onder stromend water.
  4. Laten drogen: Laat de haarborstel volledig drogen voordat je hem opnieuw gebruikt. Leg hem op een schone handdoek met de borstelharen naar beneden gericht, zodat het water goed kan weglopen.


© Fiftyandme 2024