make-up herfsttrends

Make-up les: hoe breng je de herfsttrends aan met respect voor je persoonlijkheid?

Zeer aanwezige, donkere of matte monden, rokerige ogen met glitters, assertieve liner, krachtige maar gedisciplineerde wenkbrauwen… Hoe kun je je de make-up trends van het najaar eigen maken met respect voor je persoonlijkheid en met het accentueren van je eigen gelaatstrekken? Hier is wat advies.

Leestijd: 4 minuten

Make-up herfsttrends

Dankzij het internet, de tutorials (of korte “how-to”-video’s) en de uitstapjes achter de schermen van modeshows en fotoshoots, worden paletten, tubes en kwasten steeds technischer, geïnspireerd op de backstagetrucs van make-upartiesten. Make-up is en moet een spel blijven, waarbij we ons vrijelijk kunnen uitleven om een bepaald deel van onze persoonlijkheid in de verf te zetten, waarbij we ons opnieuw verbinden met het kleine meisje dat graag gezichten in ons trekt, maar om niet te verdwalen in de massa van trends die elk seizoen opduiken, is enig verlicht advies niet overbodig…

“De make-up artiesten die de collecties creëren, geven hun eigen visie van schoonheid op een bepaald moment. Het is aan de vrouwen om zich de producten uit het enorme aanbod op de markt eigen te maken. Mijn rol bestaat erin knowhow door te geven aan wie het mij vraagt,” legt Anouchka de Bellefroid uit, een make-upartieste van Chanel die individuele en groepslessen geeft. “Maar voor elke vrouw begint het met een simpel gebaar: in de spiegel kijken. Het is aan haar om te bepalen of zij een licht of donker type is, aan de hand van de kleur van haar huid, haar, wenkbrauwen en ogen (afgezien van de irissen kan alles veranderen met de seizoenen), om haar emotie van de dag te observeren (in topvorm, gelukkig, moe, ziek…), om rekening te houden met het licht (sterk zonlicht dat niets verbergt of kunstlicht ‘s avonds) en de omstandigheid waarvoor zij make-up draagt (een dag werken, een feestje…). De make-up die je op de catwalk ziet, is alleen geschikt voor themafeesten of gelegenheden waar je kiest om in het oog te springen.”

De donkere mond

“De sleutel tot het dragen van een gedurfde rode kleur – donker of glanzend – is om het te omarmen. Het heeft geen zin een brutale mond te dragen als je je ervoor schaamt. Het is als een mode-accessoire. Pruim, bruin en rood-zwart zijn prachtig om te stylen, of je nu een donkere of lichte huid hebt. Maar laten we niet vergeten dat donkere kleuren de lippen uithollen en ze dunner doen lijken. Als je dunne lippen hebt, kun je beter kiezen voor fel oranje, knalrood of hot pink, waaraan je ‘s avonds een vleugje gloss kunt toevoegen om een indruk van volume te geven. Een tip om een donkerrode kleur gemakkelijker te dragen, met behoud van de kracht, maar zonder de harde, ‘dichtgeknepen mond’, norse kant? Vervaag het aan de randen: breng het aan met een penseel en dep vervolgens een Kleenex rond de randen van de mond, niet in het midden.

De matte of glanzende mond met vinyl effect

“Mat verfijnt, terwijl glanzend rondingen geeft en een tegenwicht vormt voor het afslankende effect van donkere kleuren. De volheid van een mond kan worden geminimaliseerd met een donkere matte bordeaux, maar de look kan nog steeds sterk zijn. Wees voorzichtig met het aanbrengen, dat moet zorgvuldig en precies gebeuren. Het beste is om het regelmatig aan te brengen om te voorkomen dat de ene kant van de lippen matter is dan de andere. Glimmende texturen vervagen gelijkmatiger na verloop van tijd.

Glitterige smokey eyes

“De smokey is een rokerige gradiënt op de oogleden. Als je vermoeid of getekend bent, vermijd dan te harde make-up: vervang zwart door grijs, bruin door taupe, en kies voor vale kleuren zoals groen, blauw of zelfs beige voor een nude-achtig resultaat. Als je echt zwart wilt gebruiken, dat de ogen naar voren brengt, kan je de agressiviteit ervan temperen met een roze of witte glitter in een denkbeeldige confetti en goed gemengd in het midden van het beweeglijke ooglid en met een vleugje licht onder de wenkbrauwen. Glitter op de smokey maakt het meer flatterend, lichtgevend, zacht.”

Intense wenkbrauwen

“Alvorens een wenkbrauw te intensiveren, moet hij eerst worden gevormd door hem zorgvuldig te epileren, want het gaat er niet echt om hem te verfijnen, anders loop je het risico dat de buitenste ooghoek wordt platgedrukt. De wenkbrauwen geven meer diepte aan de look. Ze omcirkelen het werk van het oogschaduwverloop. Belangrijk is dat de kleur van de schaduw of het potlood zorgvuldig wordt gekozen, in harmonie is met het haar, en dat met kleine lichte aanrakingen wordt gewerkt.

Lees ook
Een volledige gids om je wenkbrauwen salonwaardig te epileren >

XXL wimpers

Mascara opent de ogen: je brengt het aan vanaf de bovenkant en dan de onderkant van de wimperlijn en dan rek je met de punt van het borsteltje de buitenste hoek uit, waardoor de kleine wimpers op de juiste plaats komen.

Grafische voering

“Het is een fantastisch hulpmiddel om de ogen te verdichten, de kleur van de iris naar voren te brengen, in zwart voor donker haar of taupe, violet, bruin, groengrijs… Als je de lineaire en flagrante kant wilt vermijden, die hard kan zijn, breng je het op een gemengde manier aan naast een set oogschaduw.”

Contouren of stralen

“Contouring populariseert de basis van de teint make-up. Namelijk dat men in het kleine gezicht gevormd door de ogen, de mond en de kin, enige helderheid legt. Je kunt bijvoorbeeld een druppel transparante, niet-glitterende illuminator (zoals Blanc de Chanel) aan je foundation toevoegen. Het mengsel wordt met een penseel aangebracht en met een sponsje in de driehoek geplaatst om het te harden, waarna het naar buiten wordt geblend. Rond deze driehoek gebruik je de foundation zonder illuminator. Dit geeft verlichting aan het gezicht. Dan modelleren we de jukbeenderen met een blush. Het is mijn versie van contouren, aangepast aan het echte leven, in daglicht, met een lichte toets.”

Strobing is de nieuwe trend die het tegenovergestelde doet van contouren: we werken alleen aan de zuiverheid, het licht, de uitstraling van de teint, zonder glans maar met een nat of iriserend effect. Een vloeibaar oplichtend product wordt voorzichtig aangebracht op de bovenkant van de jukbeenderen, de slapen, de boven- en onderkant van het wenkbrauwbeen, de bovenkant van de neusbrug en de cupidoboog.”

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023